В 19 ч. днес ще започне срещата на писателя Нидал Алгафари с почитателите на неговото творчество в пазарджишкото село Юнаците. В сградата на читалище „Хаджи Найден Йованович – 1935“ ще се състои сбирката, която е част от поредицата посещения на Алгафари в областта.

Той е роден в София през 1965 година. Наполовина e сириец – майка му е българка, а баща му е родом от Сирия  от стар дамасчански род. Живял е и в двете страни. Има двама братя Мажд Алгафари и Басел Алгафари и сестра Милена Игнатиевска. Женен е за Мадлен Алгафари и имат дъщеря – Александра и син – Николай.

Въпреки, че прекарва шест години в Сирия, не остава там, защото след като завършва техникум по електроника, не може да продължи образованието си. Казва, че това е бил периодът, когато е чел най-много книги и е гледал най-много филми. Интересувал се е най-вече от история на Арабския свят, от религии – прочел Корана и Библията. Малко по-късно открива и руската литература. Силно влияние върху него оказват Достоевски и Тургенев. И до днес чете много. Следи с интерес и познава добре новата българска и световна литература.

По линия на Комитета за българи в чужбина учи в България, където е приет във Висшия машинно-електротехнически институт (или ВМЕИ) „Ленин“ – специалност „Електронна техника и микроелектроника“. Бързо осъзнава, че това не е неговото призвание и постъпва във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) – сега НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Кинорежисура“.

Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (включително на скандално известното предаване за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

В момента Нидал Алгафари е един от най-популярните и продавани български писатели. Автор е на тетралогия, от която първата част – романа „Боже, защо господ лъже“ – е издадена през 2014 година в София. Втората част от тетралогията е със заглавие „Аллах, милост нямаш ли?“  и е издадена през 2015 г.