Най-новото произведение по общинската програма за развитие на културата „По канала“ е „Царски двери“, а негов автор е Димитър Маламски.  „Царските двери“ са в непосредствена близост до къщата на Станислав Доспевски, но на отсрещната страна на канала, а от мястото на композицията се вижда емблематичният за Пазарджик катедрален храм – „Успение Богородично“. Това не е случайно, защото царските двери присъстват във всеки православен храм и са разположени в средата на иконостаса.

21маламски

 

В древността се наричали „свети врати”, понеже откриват входа към престола на небесния Цар и са предназначени за тържествени шествия на свещенослужителите по време на богослужението. Тази врата е от две половини по подобие на двукрилата врата на „свeтая свeтих” в Йерусалимския храм. Символично изобразява и раздраната на две завеса в старозаветния храм по време на христовата смърт. Царските двери се украсяват с позлата и орнаменти и върху тях се изписват икони. Най-често присъстват иконите на благовещение и старозаветните свети царе.

„Следите на разказвача” на Славчо Славчев, „Мечта” на Здравко Здравков пък са следващите две творби, които ще се впишат в градското пространство на Пазарджик.

Скулптурите ще бъдат изпълнени в метал, стъкло, керамика и изкуствен камък.

Продължаваме със задачата си да облагородяваме обществените пространства в Пазарджик, а най-добрият начин да направим това е като подкрепяме местните ни творци, заяви по време на представянето на проектите преди два месеца кметът на Пазарджик – Тодор Попов.

21здравко 21славчо