Фишовете за заплата на работещите в Костал излезнаха днес и това доведе до поредната вълна от негодувание сред хората, които ежедневно полагат труд срещу минимална работна заплата и вероятен бонус от максимум двеста лева. Голяма част от бонуса обаче е отрязан, тъй като в предприятието имало много брак.

Състоянието на нещата във фабриката, чиято поява в града предизивика небивал ентусиазъм и вяра, че Пазарджик ще тръгне към добро, никак не е розово. Според работниците основният проблем се корени в недобрия мениджмънт и неумението на ръководството да прави оценка на хорат, които изкарват и техните заплати. Фирмата е частна и сама определя политиката си по отношение на трудовите възнаграждения, както и сама подбира персонала.

Да започнем с хубавото,

фабриката е модерна, изключително добре оборудвана, работата не е трудна и хората се съгласяват да бъдат обучавани, за да изпълняват стриктно своите задължения. Първата вълна от работници и ръководна администрация наистина постъпи на работа с много високи очаквания и желание. Заплатите им са били петстотин лева, като са получавали и още толкова пари като добавка, заради командировачните си разходи, защото са били обучавани в Смолян. По това време са им обещавали, че когато се върнат в Пазарджик и заработят тук, парите  им няма да са променени.

Но, това не се е случило. Заплатите им са станали седемстотин лева. Което от своя страна ги е провокирало да се откажат от новото си работно място, а фирмата е загубила освен обучените си хора и ентусиастите. От тогава насам в предприятието има огромно текучество. Всеки месец по своя воля го напускат десетки, а идват нови, които тепърва трябва да бъдат обучавани.

Това води до огромното количество брак.

Нещата са така навързани, че производството на авточасти е екипна работа. Ако един от системата не е на мястото си, това ще доведе до брак. И собствениците много добре го знаят. Но не им пука, защото изглежда е по-евтино да сменят хората, вместо да сменят политиката си.

Новото производствено хале се изтъква като причина за липсата на бонуси.

Всъщност това не е мотив, защото работниците не са акционери в дружеството, те имат трудов договор, в който не е написано, че при всяка нова инвестиция ръководството ще смъква от техните пари. Инвестициите и средствата за тях са проблем на собствениците, а не на работещите.

„Като вие напуснете, ще дойдат нови“.

Това е лайтмотивът на ръководството, което не полага никакви усилия, за да задържи и качествените хора, с които разполага. Те са наясно, че когато в една поточна линия от десет души има трима нови, бракът е гарантиран. Така и десетимата няма да вземат бонус. Но това, което са приоизвели качествено, ще бъде продадено.

Слухове и легенди,

се разнасят в халето и една от тях е, че кметът на Пазарджик, заедно с представители на бизнеса са настоявали пред ръководството на предриятието да не дава по-високи заплати, защото щели да приберат всички работници на останалите фирми. Това всъщност е наистина измислица и нито един разумен човек не би го повярвал. Ако един частен работодател иска да има качествен персонал, той би дал мило и драго, за да задържи хората, които му осигуряват печалба. Освен това същият слух се носи и в Смолян, за тамошния кмет. Кой обаче пуска подобни неистини зад стените на завода? Кого обслужват те?

01костал23

Фабриката бе открита на 1 август миналата година, в присъствието на премиера Бойко Борисов. Инвестицията на КОСТАЛ в Пазарджик е на стойност 32 милиона лева, а тенденцията е в близко бъдеще тук да бъдат разкрити 1700 работни места, бе съобщено по време на откриването.