На 8 октомври 2018 г. от 17 часа в централната сграда на РИМ-Пазарджик, пл. „Константин Величков“ №15, ще бъде открита изложбата „Пазарджишкото възрожденско училище“, коятое посветена на две годишнини, свързани с общобългарската просвета в Пазарджик: 195 години от отварянето на първото обществено килийно училище (Владиковото школо) и 170 години от откриването на Девическото училище в града.

Реализирана изцяло с експонати от фондовете на Регионален исторически музей – Пазарджик, изложбата е изградена от ценни образци на българската възрожденска книжнина – ръкописи, старопечатни книги, щампи, литографии. Подбраните старопечатни книги представят тематично: учебно-педагогическа литература – буквари, граматики, помагала за ученици и учители; религиозна книжнина; научна литература.

Акценти в изложбата са: ръкописна книга (дамаскин) от 1790 г.; първото печатно издание на „История славянобългарска“ от 1844 г.; „Български буквар“ на Георги Бусилин от 1844 г.; първото издание на „Географико-историко-статистическо описание на Татар Пазарджишката кааза“, личен екземпляр на Стефан Захариев, с авторовите поправки; ценна щампа „Йоан Владимир – Цар Болгарский“ от 1858 г., разпространявана от хаджи Найден Йованович; рядко срещан „Календар за 1875 г.“ с образа на Хаджи Димитър, издаден от Христо Ботев, и др.

Изложбата илюстрира не само гражданската страна на празника на светите братя Кирил и Методий, но и църковната. Празничният ритуал „водосвет“ представят експонатите в една от централните витрини – християнски кръст, Свещено Евангелие от 1841 г., ритуални съдове.

Изложбата ще остане експонирана до 2 ноември 2018 г.