По повод 1 декември – Международният ден за борба със СПИН, МКБППМН към Община Пещера, съвместно със здравните медиатори в Общината, раздадоха на средношколците от града образователни брошури и презервативи.

1спинHIV-SPIN-Peshtera

В увлекателни беседи пък, седмокласниците от основните училища, се запознаха  с данните за 2017г за броя на заразените у нас. С помощта на секретаря на Местната комисия  Златка Златанова и здравите медиатори – Ася Камберова и Рамадан Абазов си припомниха какво знаят за СПИН и ХИВ, как се разпространяват и как да се предпазят от заразяване.

През 2003г. е  първият идентифициран случай на носител на ХИВ вируса в Пещера в рамките на националната програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН“. Три години по-късно настъпва бум на идентифицираните ХИВ позитивни в града. Към края на 2014 г. около 100 души са идентифицирани като ХИВ позитивни. Повече 50% от тях към днешна дата са покойници. Това показва статистиката на заболяването в Пещера.

В рамките на кампанията бе припомнено, че на 5 юни 1985г. за първи път е изнесена информация, че е регистрирана серия от необичайни инфекции сред хомосексуални мъже  от Лос Анжелис, Сан Франциско, Ню Йорк и други градове в Америка. Имунната им система е силно засегната и те страдат от множество бактериални, гъбични и вирусни инфекции, възпалени лимфни възли или тумори в тялото.

През 1982г. заболяването било наречено условно СПИН –синдром на придобитата имунна недостатъчност.

През 1983г. във Франция, проф. Люк Монтание и неговия екип изолират вируса и го наименуват  ХИВ ( от англ. HIV – Human Immunodeficiency Virus, „човешки имуннодефицитен вирус“)

През 1988г. в Лондон се провежда среща на здравните министри, които се обединяват около идеята за международно сътрудничество с цел да се спре разпространението на вируса СПИН и по този повод  1 декември е обявен за световен АНТИСПИН ден.

През 1996г. започва прилагането на комбинирана антиретровирусна терапия в САЩ,която удължава живота на живеещите с вируса и подобрява качеството му.

През 2014г. За първи път хората получаващи животоспасяващо лечение са повече от диагностицираните с ХИВ.

Към 2018г. вече е възможно при правилно и непрекъснато лечение  ХИВ позитивните да водят нормален полов живот, без да предават вируса на своя партньор, дори да създават здрави деца.