Преференциалният вот се запазва на стария праг в Изборния кодекс. Това съобщи Георги Марков от ГЕРБ след заседание на Изпълнителната комисия на партията, свикана извънредно от лидера Бойко Борисов. Започва и процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Миналата седмица в парламента бяха гласувани промени в Изборния кодекс, с които много се вдигна прага за пренареждане на листите с преференциален вот. По думите на Борисов промяната е предложена от НФСБ.

„Днес свиках Изпълнителната комисия на ГЕРБ, вчера разговарях с колегата Цветан Цветанов и след заплахите, за да се запази кворума в парламента, приехме това решение. За съжаление, никой не отбелязва, че Обединени патриоти бяха главният инициатор на тези промени, а ДПС ги подкрепиха.

Тази ЦИК и този избирателен закон бяха създадени от БСП и е нахално сега да изопачават нещата. Ние първи внесохме мажоритарния закон, а и ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искаме да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят”, каза Бойко Борисов.

Новото решение на управляващата партия идва след като вчера на Национален съвет на БСП бе решено партията да напусне Парламента, тъй като е недоволна от направените от мнозинството промени в избирателния кодекс.