Северна Македония е стартирала операция за достигане до мястото на катастрофиралия самолет, заяви вътрешният министър Младен Маринов пред bTV. „В Северна Македония са стартирали операция да достигнат до мястото на катастрофата, за да се изясни какво е станало там – има екип с хеликоптер и спускане с въже, защото районът е изключително трудно достъпен“, обясни министър Маринов.

02солунска глава203македония

Той посочи, че България е готова да съдейства с каквото трябва, за да помогне на разследването.
„Първоначално в МВР беше заявено искане за помощ, но после се свързахме с македонския вътрешен министър, който каза, че не е нужно. Нашият екип – техника и специалисти, обаче е готов“, подчерта той. Маринов обясни, че е ясно кои са хората, които трябва да са били на борда на самолета.

„Но докато не се провери на място и не сме на 100% сигурни, не можем да съобщаваме имена. Най-вероятно става дума за семейство, проведохме разговори с близките на тези, които предполагаме, че са. Предполагаме, че са адресно регистрирани в София. От страна на службите на Северна Македония ни съобщиха, че пилотът е споменал за силна турболенция“, каза още Маринов.

Две момичета на възраст 14 и 18 години и двама възрастни, всички български граждани, са загубили живота си в самолетната катастрофа, която се случи на около 5 километра северозападно от връх Солунска Глава в Македония, на около 80 км южно от Скопие, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.

Още снощи станаха ясни и имената им – става въпрос за Георги Бошнаков, Калина Корнажева и техните деца Биляна и Гергана. Бошнакови и техните деца са се връщали с малък частен самолет с германска регистрация от Охрид за София.

Остатъците от самолета са локализирани от хеликоптери и спасителни екипи на местното Министерство на вътрешните работи. Телевизия „ТВ 21“ твърди, че преди да падне самолетът се е запалил. По техни данни останките са намерени на 2200 м надморска височина, на непристъпен терен.