На 17 април 2019 г. от 17,00 часа в къща музей „Константин Величков“, гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов.

Документалните пана включват архивни материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, практиката му като ветеринарен лекар, научните му постижения, специализацията в Испания, работата му като председател на СБП, корици на първите издания на романите „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“, прототипи на героите, кадри от филми и театрални постановки по негови произведения.

Многостранните интереси и занимания на Димитър Димов в полето на науката и изкуството представляват, както самият той казва – „начини за отразяване на две различни страни на една и съща действителност“, които са „не само съвместими, но и взаимно допълващи се“. Енциклопедичните знания, огромната ерудиция, задълбочената научна мисъл и блестящият писателски талант провокират авторите на изложбата да потърсят и представят хармонията на толкова много качества, събрани у една личност, пословична със своята скромност, етичност и висока нравственост.

Изложбата, която ще гостува в Пазарджик до 31 май 2019 г., се експонира по повод 110-годишнината от рождението на писателя и ще бъде представена от д-р Милена Катошева, главен уредник на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей.