Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурор Недялка Попова, която изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и неговите 13 поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“.

Според магистратите главният обвинител Недялка Попова е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Съдът се мотивира с изказването на Попова пред информационния сайт „Трафик нюз“през март 2018 г., че ако мюсюлманите в България достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната сигурност.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод. Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на изготвения от прокурор Недялка Попова обвинителен акт и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител. Искането не бе уважено от съда, делото започна на 1 юли 2015 г. , като към момента основният обвиняем по него – Ахмед Муса изтрпява наказание от четири години лишаване от свобода в пазарджишкия затвор. Останалите подсъдими очакваха съда да отмени забраната да напускат страната, като мотивираха желанието си за това с работа зад граница. Искането им не бе удовлетворено.

Точно преди месец главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурор Попова – ТУК

Интервюто пред „Трафик нюз“ – ТУК