Днес да почерпят всички с имената Златко, Златка, Златан, Златомир и Лука. 

На днешния 18 октомври Българската православна църква отбелязва деня на св. Великомъченица Злата Мъгленска. Живяла е през 18-и век по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа. Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили, след което насекли на късове тялото ѝ. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Злата често е изографисвана в народна носия на иконите си.

През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина учреди наградата „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

На днешния ден, според народната традиция, се лъскат златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

Днес е и празникът на художниците.

Празнува се в деня на св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Според Свещеното предание той нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел и по този начин сложил началото на църковната иконопис.