Край на билетчетата за търкане? Валери Симеонов предлага промени в законодателството

Край на билетчетата за търкане? Валери Симеонов предлага промени в законодателството

 Позиция на „Национална лотария“ АД във връзка с внесения проект на закон за изменение на Закона за хазарта

Уважаеми медии и заинтересовани страни,

Във връзка с внесения от Валери Симеонов и група народни представители проект на закон за изменение на Закона за хазарта, коментиран от министъра на финансите г-н Горанов и спортния министър г-н Кралев, бихме искали да изразим следната позиция. Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт.

Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на  европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България. Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци. Изразената позиция е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).

„В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон“, каза днес пред централни медии Валери Симеонов. През 2018 година той предложи лотобилети да не се продават в магазини, лавки и бензиностанции, а само в специализирани хазартни обекти. Настояваше и за ограничаване на рекламата на хазартни игри. Тогава Симеонов уж получи принципна подкрепа за промените от ГЕРБ и БСП, но законопроектът му тръгна с фалстарт и бе изпратен за нотификация от Европейската комисия.

В края на 2018 година се разбра, че тогавашният законопроект е получил „зелена светлина“, но след това бе оставен да отлежава в Народното събрание. Сега обаче Симеонов казва, че има подкрепата на ГЕРБ. Ако новите промени бъда приети, процъфтяващите „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще трябва да преустановят дейност.

НФСБ предлага три месеца след приемането на законопроекта издадените лицензи на частни лотарии да бъдат прекратени. В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята им е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 г. Ще е възможно обаче и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 годинa.

Законопроектът предвижда да бъдат унищожени билетите, фишовете и талоните на частните лотарии, които не са били купени преди да бъде прекратен лиценза им. С предложенията си НФСБ иска и магазините, в които се продават талони и „други удостоверители знаци за лотарийни игри“ да не могат да отстоят на по-малко от 300 метра от училища. В момента такова ограничение има само за игралните зали и казината. Законопроектът идва на фона на сигнал от началото на декември, според който частните лотарии плащат сериозно занижена държавна такса в сравнение с държавния тотализатор, в резултат на което бюджетът е пропуснал да събере около 250 млн. лв. за последните пет години. Сигналът е подаден от бившите съдружници на Васил Божков в хазарта братя Найденови, които в момента са в тежък конфликт с бизнесмена. Малко след това Държавната комисия по хазарта (ДКХ) призна, че държавната лотария и частните лотарии се облагат различно.

Мнението на потребителите на разнородните билетчета за търкане е, че най-вероятно държавата ще започне да ги произвежда. За тях няма особено значение кой ще ги печати.
Има хора, които ежедневно харчат между двадесет и петдесет лева за игрите, споделя продавачка в „Лафка“. Може да нямат пари за храна, обаче за билети – намират. Преди две години бившият вече кмет на Брацигово – Петко Петков разказа, че от кабинета си в общината, е виждал с очите си, как хора, които са дошли да го молят за парична помощ, на която той е откликвал с лични средства, десет минути по-късно се подреждат на павилиона и си купуват лотарийни билети.

Няма коментари.

Няма коментари!

Все още няма коментари.

Остави отговор