През 2019-та година Плейстейшън навърши цели 25 години. През същата година влезе и в Гинес като най-продаваната марка за игрални конзоли на всички времена – над 450 милиона потребители притежават платформите PlayStation, PS2, PS3 и PS4.

Да се върнем назад към историята и развитието на Плейстейшън до наши дни.

През юни 1991 година Кен Кутараги – президентът на Сони, представя новината, че неговата компания разработва съвместно с Нинтендо нова конзола. Това се случва на традиционното изложение Consumer Electronics Show. Едва на следващия ден обаче, Нинтендо обявява, че ще работи по конзолата с техника на Филипс, а не на Сони.

Това е звучен шамар по репутацията на компанията, представлявана от Кутараги, но той не се отказва от игрите и решава да потърси алтернативен начин като незабавно сформира екип от софтуерни инженери, които до този момент са работили по 3D енджин, създаден за триизмерна графика в ТВ шоу програмите. Кутараги е искал да използва това като основа, върху която да изгради собствена конзола.

За да могат да привлекат достатъчно разработчици, шефовете на Сони са наясно, че трябва да им предложат нещо, което Нинтендо не може, затова залагат на справедливо разпределени приходи, издаване на PlayStation сертификат за не повече от две седмици и обещание, че дъщерните студиа няма да ползват привилегии.

Първите 100 хиляди PlayStation конзоли Сони пуска по магазините в Япония на 3 декември 1994 година. Тези бройки се продават за броени дни. Пускат се нови 200 хиляди, които също се изчерпват светкавично. Едва в края на 1995 година PlayStation започва да се продава и в Европа и Северна Америка. Последната бройка от този модел конзола е продадена през 2006 година и се превръща в първата игрална платформа, продадена в над 100 милиона екземпляра.

PlayStation 2 надминава тези цифри – над 150 милиона продажби. Никой не вярва, че друга гейминг конзола ще надмине това постижение.

PlayStation 3 пък се превръща в истинска технологична революция.

PlayStation 4 е анонсирана през 2013 година. За една година са продадени 4,2 милиона конзоли. Системата е достъпна 53 страни по цял свят. Приходите от различните PS4 аксесоари също не са никак малко. Интересното при тази версия на PlayStation е, че позволява интерактивност с останалите устройства и услуги, посредством PlayStation Now, PlayStation Vita и PlayStation App, чрез който като втори екран могат да се използват таблети и смартфони.

Сред по-известните игри за Плейстейшън са: Tekken, Tomb Rider, Syphon Filter, Driver, Ace Combat, Castlevania, Chrono Cross, Resident Evil, Gran Turismo, Medal of Honor, Ridge Racer, Mortal Kombat, Wipeout, Metal Gear Solid, FIFA, Need for Speed, Call of Duty: Modern Warfare, Death Stranding, Dead or Alive и други.

PlayStation е създадена, благодарение на едно предателство и поредица от смели решения. В резултат на това постига не само забележителен триумф, а успява и изцяло да задмине Нинтендо. PlayStation покорява няколко рекорда и цял един пазар като предизвиква същинска културна революция и променя историята на гейминга.