Седмица за безплатно и анонимно изследване за ХИВ организира РЗИ Пазарджик по повод 14 февруари – Ден на влюбените, като част от ежегодната здравно-информационна кампания във връзка с профилактиката на сексуално предаваните инфекции с акцен превенцията на ХИВ/СПИН.

РЗИ обявява периода от 10.02 до 14.02.2020 г. за Седмица за безплатно и анонимно изследване с бързи тестове за ХИВ/СПИН. Всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус в микробиологичната лабораторията, която се намира на 3-я етаж в сградата на инспекцията от 9,00 ч. до 16,00 ч.

Дейности, които отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ /ПБПЗ/ планира през този период са:

  1. На желаещи медицински специалисти от учебните заведения ще се предоставят филми: «Ти гониш», «Екстази», «Какво знаем/не знаем за пубертета» и др.
  2. На 12 февруари ще бъде извършено обучение на ученици от ОУ «Христо Ботев»

гр. Ракитово на тема «Сексуално предавани инфекции – как да се предпазим».

  1. На 12 февруари служители от отдел ПБПЗ, съвместно със здравния медиатор към

Община Ракитово ще проведат обучение на млади жени от  гр. Ракитово на тема  «Сексуално предавани инфекции – как да се предпазим».

  1. 14 февруари ще бъде отбелязан със съвместна информационна кампания между РЗИ Пазарджик и БМЧК. На центъра на гр. Пазарджик младежи ще раздават валентинки /изготвени от доброволците на БМЧК/.

 * * *

 ХИВ/СПИН – ЗНАЕМ ЛИ ДОСТАТЪЧНО?

НАЧАЛОТО

На 5 юни 1981 г. за първи път се изнася информация, за регистрирани серия от необичайни инфекции  сред  хомосексуални мъже от Лос Анжелис, Сан Франциско,  Ню Йорк и други големи американски градове. В края на годината медицинските специалисти, свързват инфекциите с общо увреждане на имунната  система, което през 1982 г. условно е наречено СПИН.

Откритието

В наши дни се знае, че СПИН се предизвиква от ВИРУС, открит през 1983 г. във Франция от професор Люк Монтание и екипът му. Професорът изолира вируса и го наименува ХИВ. През следващата 1984 г. е разработен тест за откриване на  ХИВ-антитела.

Борбата

През 1988 г. в Лондон се провежда среща на здравните министри, които се обединяват около идеята за сътрудничество в борбата със СПИН и по този повод  1 декември е обявен за световен АНТИСПИН ден. Идеята на Световния ден за борба със СПИН е да се привлече общественото внимание върху последствията от епидемията. Червената панделка е международен символ на солидарност към хората, живеещи с вируса на СПИН от 1991 г.

Проектът за червената панделка е създаден от организация в Ню Йорк, която събира

художници, имащи за задача да създадат символ на борба с болестта.

Червеният цвят на панделката символизира кръвта и опасността, а насочените надолу краища на панделката се свързват с отиващия си живот.

***

ХИВ

ХИВ е вирус, който атакува имунната (защитна) система на човек, така, че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. ХИВ (HIV – Human Immunodeficiency Virus) e вирусът, който причинява СПИН.

Научно казано ХИВ означава: Човешки Имунодефицитен Вирус.

Човешки: означава, че този вирус може да инфектира само човешки същества.

Имунодефицитен: означава, че вирусът намалява ефективността и  способността на имунната система да функционира правилно. ХИВ поразява органите и клетките, които осигуряват способността на организма да се защитава срещу външни болестотворни бактерии, вируси, гъби, както и да контролира процесите, които водят до злокачествени заболявания.

Вирус: означава изключително малък по размерите си агент, който не  може да се самовъзпроизвежда. Той се възпроизвежда само, когато превзема човешките клетки.

***

СПИН

Синдром на придобита имунна недостатъчност

Синдром – съвкупност от физически признаци и симтоми, в основата на които е общо болестно състояние.

Придобита – възникнала след раждането, а не унаследена.

Имунна – синдромът засяга имунната система, която при нормално функциониране отблъсква болестотворните организми, бактерии, вируси.

Недостатъчност – имунната система не може успешно да се бори с инфекциите и болестите, които я атакуват.

СПИН се развива при инфектирани /заразени/ с вируса ХИВ. Инфектираните хора се наричат серопозитивни или вирусоносители.  След инфектиране с ХИВ, човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма.

***

ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и  прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия докато причини СПИН.

1.Остра ХИВ-инфекция –  това е периодът от 2 до 4 седмици след заразяването.

Появяват се неспецифични симтоми. Най-често оплакванията са подобни на настинка: висока температура, болки в гърлото, увеличени лимфни възли, обриви по кожата, отпадналост, главоболие. Продължителността на оплакванията е около две седмици, след което отшумяват.

Ако заразен се тества през този период  – тестът му ще излезе отрицателен или неопределен.

  1. Сероконверсия (прозоречен период) – период средно от 1 до 3 месеца след заразяването организмът започва да образува ХИВ антитела. Антителата са специализирани клетки и разтворими протеини, които отбраняват организма срещу вируса и целят да намалят неговото количество в кръвта. Ако в този период се направи тест за ХИВ, той ще бъде позитивен. ХИВ позитивният резултат все още не означава, че човек е болен от СПИН.
  2. Безсимтомен стадий – в следващите години (8 – 10) човекът е вирусоносител – заразен, но няма оплаквания и се чувства  здрав. Някои хора може да имат увеличени лимфни възли. В този стадий единствения начин човек да разбере, че е заразен е да си направи тест за ХИВ.
  3. СПИН – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. В тази фаза организмът е податлив на всякакви видове инфекции, паразити, вируси или бактерии, които обикновено не могат да предизвикат болест у здрави хора. Човек умира.

ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ

Заболяването се предава от човек на човек.  ХИВ се съдържа в повечето течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването.

Човек се заразява при пряк контакт с някоя от тези течности на човек-носител на вируса.

Основните пътища за заразяване са три:  сексуален, кръвен и вертикален.

Сексуален:

Инфекцията може да се предаде при сексуален  контакт с инфектиран партньор – мъж или жена.

Всеки сексуален контакт без предпазни средства – презерватив – излага човек на риск от заразяване.  Опасност от заразяване има при всички видове секс: вагинален, орален и анален. Най-висок риск от  заразяване с ХИВ има при анален сексуален контакт, поради лесната ранимост на лигавицата в областта  на ануса и често й разраняване.

Кръвен:

Съдържанието на ХИВ е най-високо в  кръвта в сравнение с другите телесни  течности,  следователно контакт с кръв на  заразен човек крие най-голям риск от  заразяване.

Най-често инфекцията се предава при общо  използване на игли и спринцовки.

Вертикален:

Възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на бебето й, както по време на  бременността чрез общата кръвоносна система, така и в хода на ражданета или при кърмене.

Как не може човек да се зарази с ХИВ

Заразяване с ХИВ е възможно само при гореизброените начини.

Не може да се заразиш с ХИВ при:

* Целувка, прегръдка, галене, ръкостискане

* Кашлица, хрема

* Използване на общи прибори за хранене

* Ухапване от насекомо

ХИВ не се пренася по въздуха или чрез храна,  защото е неустойчив вирус, който не може да живее дълго извън човешкото тяло.

 Предпазване от ХИВ

Единственото за момента ефикасно средство за предпазване от ХИВ е използването на презервативи при сексуални  контакти.  Желателно е да се избягват сексуалните контакти със слабо познати хора и с хора, които имат много партньори.