Кметът на Община Пазарджик Тодор Попов и изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов категорично заявяват, че към момента  няма констатирани заразени жители на община Пазарджик с covid-19 . Те направиха съвместно обръщение към жителите на общината.

„Във връзка с динамичната ситуация, която всеки ден се променя, искам да Ви информирам каква е актуалната обстановка към този момент. Отговорно заявявам, че към настоящия момент няма данни за жители на Община Пазарджик, които да са заразени с коронавирус, заяви кметът Тодор Попов и допълни:

„Има заразени в областната болница – трима души, които са настанени в Инфекциозно отделение, те са с доказана симптоматика и са жители на община Пещера. Тъй като Община Пещера не разполага с необходимите капацитетни възможности, те бяха настанени в нашата областна болница. Под задължителна карантина в община Пазарджик са общо 240 човека до момента – това са хора, прибрали се от чужбина – от рискови държави, в които има случаи на covid-19. Тези хора минават задължителна карантина. Отново ви призовавам стриктно да спазваме мерките, определени от Националния оперативен щаб. Това е важно за всички и се прави за сигурността, и здравето на всички нас, и на нашите близки“, апелира Тодор Попов.

„Моля да бъдем отговорни, човечни и съпричастни и по този начин да пазим града и нас самите. Уверявам Ви, създадена е добра организация между Общинския кризисен щаб и всички останали институции, с които щабът комуникира. Всеки ден сме във връзка с областната болница и останалите институции“, каза кметът.

Той благодари на ръководството на болницата в лицето на д-р Красимир Темнилов, на ръководителите на останалите болници в Пазарджик, на всички лекари, медицински сестри, на медицинския персонал, както и на полицаите, които дават денонощни дежурства на входно-изходните артерии на града. „Нека се отнасяме с уважение към техния труд и към това, което правят, защото те са на първа линия.  Те също са хора, също имат своите притеснения, но въпреки това се грижат да се спазват правилата и се грижат за нашия живот“, каза още Тодор Попов.

С негово съдействие ще бъде предоставено  голямо дарение на МБАЛ-Пазарджик. „То ще пристигне в началото на април – става въпрос за два нови дихателни апарата и 500 комплекта специализирано защитно облекло, които в момента се шият. Те включват не само защитно облекло, но и маски, и шлемове и въобще пълната необходима окомплектовка за медицинските специалисти“, съобщи Тодор Попов.

„Много хора работят денонощно, за да осигурят ред и това спокойствие, което трябва да имаме в тази ситуация. Убеден съм, че не е далеч времето, когато това ще отмине и всички ние ще си отдъхнем. Но дотогава трябва да спазваме правилата. Разчитам на вашата отговорност, дисциплина и човечност и Вие можете на разчитате на мен и на екипа на Община Пазарджик“, увери Тодор Попов.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов благодари на кмета Тодор Попов за съдействието за осигуряването на изключително необходимите на болницата предпазни облекла и апаратура. Той съобщи, че тримата с коронавирус, настанени в Областната болница се чувстват добре и не се налага да бъдат обдишвани. Д-р Темнилов благодари на Тодор Попов за съдействието за получаване на дарението, а освен това и на  Фондацията на Димитър Бербатов, които чрез Българския лекарски съюз и Регионалната колегия на БЛС в Пазарджик предоставят 10 защитни костюма.

Към момента Спешното отделение е екипирано с 30 защитни костюма, но предвид постоянно променящата се обстановка нуждите от такова облекло нарастват, сподели д-р Темнилов. Той обясни, че по нареждане на Националния кризисен щаб всяка информация се координира и огласява от РЗИ, за да се гарантира от специалистите, че информацията, която се предоставя на обществеността ще бъде точна, прецизна и достоверна. Д-р Темнилов съобщи също, че всички останали отделения в МБАЛ-Пазарджик продължават да работят нормално в условията на обявено извънредно положение.