Техниките за прочистване на белите дробове могат да са от полза за пушачи, за хора които редовно са изложени на замърсяване на въздуха и такива с хронични състояния които засягат дихателната система като астма, хронична обструктивна белодробна болест и муковисцидоза. Дишането на замърсен въздух, цигарен дим и други токсини може да повреди белите дробове и дори да причини здравословни проблеми. Поддържането на здравето на белите дробове е жизненоважно за поддържане на цялостното здраве на човек.

Според Световната здравна организация (СЗО) излагането на замърсяване на въздуха води до 4,2 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. Пушенето на цигари е причина за смъртта на един на всеки пет души в Съединените щати.

Възможно ли е да прочистите дробовете си?

Белите дробове са самопречистващи се органи които ще започнат да се лекуват след като излагането им на замърсители спре. Например при отказ от тютюнопушене.

След като са изложени на замърсяване като цигарен дим гърдите на човек могат да се чувстват пълни, претоварени или възпалени. Слузта се събира в белите дробове, за да улавя микроби и патогени което допринася за усещане за тежест.

Може да се използват специфични техники които да помогнат за изчистването на белите дробове от слуз и дразнители и така да облекчат оттока на лигавицата и други неприятни симптоми в гърдите.

Някои от тези методи могат също да отворят дихателните пътища, да подобрят капацитета на белите дробове и да намалят възпалението което може да помогне за намаляване на ефекта от замърсяване и тютюнев дим в белите дробове.

Начините за прочистване на белите дробове които могат да помогнат за премахване на излишната слуз от белите дробове и подобряване на дишането са:

1. Парна терапия. Парна терапия или парна инхалация включва вдишване на водна пара, за да се отворят дихателните пътища и да се помогне на белите дробове да отделят и изхвърлят слуз. Хората с белодробни проблеми могат да забележат, че симптомите им се влошават на студен или сух въздух. Този климат може да изсуши лигавиците в дихателните пътища и да ограничи притока на кръв.

Обратно, парата добавя топлина и влага във въздуха което може да подобри дишането и да помогне за отделяне на слуз в дихателните пътища и белите дробове. Вдишването на водна пара може да осигури незабавно облекчение и да помогне на хората да дишат по-лесно.

Малко проучване включващо 16 мъже в състояние което затруднява дишането – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) установява, че терапията с парна маска води до значително по-ниска сърдечни честота и дихателна честота от терапията без маска.

Участниците обаче не съобщават за трайни подобрения в дихателната си функция. Тази терапия може да бъде ефективно временно решение, но изследователите трябва да направят повече изследвания, преди да разберат напълно ползите от парната терапия върху здравето на белите дробове.

2. Контролирана кашлица. Кашлицата е начинът на тялото да изхвърля естествено токсините, които са попаднали в слузта. Контролираната кашлица разхлабва излишната слуз в белите дробове изхвърляйки я през дихателните пътища. Лекарите препоръчват хората с ХОББ да изпълняват това упражнение, за да помогнат за изчистване на белите дробове.

Стъпките за да прочистване на дробовете от излишната слуз:

 • седнете на стол с отпуснати рамене, държейки двата крака стъпили на пода
 • сгънете ръцете над корема
 • бавно вдишвайте през носа
 • бавно издишайте като се навеждате напред натискайки ръцете към стомаха
 • кашляйте 2 или 3 пъти докато издишате като държите устата леко отворена
 • бавно вдишвайте през носа
 • починете и повторете при необходимост

3. Техниката на постуралния дренаж. Постуралният дренаж включва лягане в различни позиции, за да се използва гравитацията за отстраняване на слуз от белите дробове. Тази практика може да подобри дишането и да помогне за лечение или предотвратяване на белодробни инфекции. Техниките за постурален дренаж се различават в зависимост от позицията:

1. Легнали по гръб

 • Легнете по гръб на пода или леглото
 • Поставете възглавници под бедрата, за да сте сигурни, че гърдите са по-ниско от бедрата
 • Бавно вдишайте през носа и издишайте през устата. Всяко издишване трябва да отнеме два пъти по-дълго от вдишването което се нарича дишане 1: 2
 • Продължете няколко минути

2. Легнали на двете страни

 • Легнете от едната страна, опирайки главата върху ръката или възглавницата.
 • Поставете възглавници под бедрата
 • Практикувайте схемата на дишане 1: 2
 • Продължете няколко минути
 • Повторете от другата страна

3. Легнали по корем

 • Поставете купчина възглавници на пода
 • Легнете с корема над възглавниците. Не забравяйте да държите бедрата над гърдите
 • Сгънете ръцете под главата за подкрепа
 • Практикувайте схемата на дишане 1: 2
 • Продължете няколко минути

4. Упражнения. Редовните упражнения могат да подобрят физическото и психическото здраве и намаляват риска от много опасни за здравето ъстояния, включително инсулт и сърдечни заболявания.

Упражненията стимулират мускулите да работят по-усилено което увеличава дихателната честота на тялото, а това води до по-голямо снабдяване с кислород на мускулите. Освен това подобрява циркулацията като кара тялото по-ефективно да отстранява излишния въглероден диоксид. Тялото ще започне да се адаптира, за да отговори на нуждите при редовни упражнения. Мускулите ще се научат да използват кислорода по-ефективно и да произвеждат по-малко въглероден диоксид.

Въпреки, че упражненията могат да бъдат по-трудни за хора с хронични белодробни състояния тези хора също могат да се възползват от редовни упражнения. Хората страдащи от ХОББ, муковисцидоза или астма трябва да се консултират с медицински специалист преди да започнат режим на упражнения.

5. Зелен чайЗеленият чай съдържа много антиоксиданти които могат да помогнат за намаляване на възпалението в белите дробове. Тези съединения могат дори да предпазят белодробната тъкан от вредното въздействие при вдишването на дим. Скорошно проучване включващо повече от 1000 възрастни в Корея съобщава, че хората които пият най-малко 2 чаши зелен чай на ден имат по-добра функция на белите дробове от тези които не пият нито една.

6. Противовъзпалителни храни. Възпалението на дихателните пътища може да затрудни дишането и да предизвика гърдите тежест в гърдите и задръстени бели дробове. Храненето с противовъзпалителни храни може да намали възпалението и така да облекчи тези симптоми.

Храните, които помагат в борбата с възпалението, включват:

 • куркума
 • зеленолистни
 • череши
 • боровинки
 • маслини
 • орехови ядки
 • боб
 • леща

7. Перкусия на гръдния кош. Перкусията е друг ефективен начин за премахване на излишната слуз от белите дробове. Медицински специалист или респираторен терапевт ще използва чаша за ритмично потупване по гръдната стена, за да изхвърли събраната слуз в белите дробове.

Комбинирането на гръдна перкусия и постурален дренаж може да помогне за изчистване на дихателните пътища от излишната слуз.

Токсините от цигарения дим или замърсяването на въздуха които влизат в белите дробове могат да засегнат цялото тяло. Тези токсини в крайна сметка като в капан в слузта на белите дробове. Доброто здраве на белите дробове зависи от това дали организмът ефективно премахва слузта от тях и от дихателните пътища.

За хората които имат увредени бели дробове може да е необходимо повече време отколкото на другите да изчистят слуз от дихателната система. Хроничните състояния като ХОББ астма и муковисцидоза причиняват излишно производство на слуз или необичайно гъста слуз която може да задръсти белите дробове.

Техниките за почистване на белите дробове включително постурален дренаж, гръдна перкусия и дихателни упражнения могат да помогнат за отделяне на слуз от белите дробове и дихателните пътища. Парната терапия може да предложи временно облекчение на хора които страдат от задръстени бели дробове или хронични дихателни състояния.

Редовните упражнения, пиенето на зелен чай и храненето с противовъзпалителни храни са промени в начина на живот които могат да подобрят здравето на белите дробове и да намалят риска от проблеми в здравословното състояние.

https://www.medicalnewstoday.com