Учениците от 1 Б клас на НУ „Отец Паисий“ гр. Пазарджик с класен ръководител г-жа. Марияна Ешкенази проведоха своя Дигитален Празник на буквите, на 22 -и май. Гости на вълнуващото тържество бяха директорът на НУ „Отец Паисий“ – Пазарджик г-жа. Динка Танчева, зам. директорът г-жа. Гроздена Чалъкова, учители, развълнувани родители и близки.

В живота на всяко дете има важни събития, но няма събитие оставило толкова трайна диря в малкия човек като неговите първи дни в училище. Прекрачвайки училищния праг децата попадат в нов, вълшебен свят – на буквите, цифрите, на знанието. Най-големият празник за тях е Празникът на буквите, защото с гордост могат да заявят: „Ние вече сме грамотни“.

Пред тях се ширват широките простори на просветата. Първото стъпало по пътя на науката е извървяно и макар да ги очаква още много, те вече са поели по пътя на светлината, носено от словото, защото да си грамотен човек не означава само да четеш и пишеш, а да си жаден за знания, да се стремиш да живееш според поуките, съхранени в книгите.

Децата посветиха тържеството си на празник на светите братя Кирил и Методий,  на 24 май  – денят на българската просвета и култура, денят в който се прекланяме пред буквите, книгите и словото. Най-важното послание на това дигитално приключение бе свързано с грамотността като златно ключе, отключващо  светлия път знанието, добротата и красотата.

Надяваме се това да е последният празник, в който усмивките и вълненията са пред екрана! Очакваме да чуем училищния звънец в реална класна стая! – разказа г-жа Марияна Ешкенази.