Бековите скали, сн. Иван Хаджиев

Равногорската забележителност Бекови скали набира все по-голяма популярност сред родни и чуждестранни туристи, ако само преди три години посетителите на красивата местност можеха да се изброят на пръстите на двете ръце, през тази година потокът се е увеличил значително, разказаха местни хора.

Местността дава възможност за прекрасна гледка към язовир Въча и при хубаво време можете да видите и връх Персенк. Тя е само едно от местата, които можете да посетите на собствен ход в околностите на селото, то ще ви посрещне дружелюбно, има къде да пренощувате и да похапнете сладко.

Селото, сгушено в Западните Родопи, стана особено популярно благодарение на множеството публикации в туристически сайтове. не малък принос за популяризирането му имат и известни личности, като режисьорът Стефан Командарев, който си купи имот в селото.

На Равногор е посветена и книгата „Бабо, разкажи ми спомен“ на Ивинела Самуилова.

Все още не е ясно дали ще се проведе тазгодишното издание на Гайдарско надсвирване – Равногор, което също набира популярност и се провежда под патронажа на Валя Балканска. По традиция то се състои в средата на юли в местността Свети Илия над селото.