Първият випуск от ученици пожелали да изучават перспективната специалност „Технология на биопроизводствата“ в професионална гимназия „Атанас Ченгелев“ в Пещера, получиха своите дипломи за придобито средно-специално  образование на 24 юни. Това се случи на тържествена церемония в местния Исторически музей.

Хранилището по химия в училището е запазило автентичния си вид

Трима от випуска ще продължат във висше учебно заведение, като още отсега знаят, че ще имат стипендия от „Биовет“ АД.

Една от модерните лаборатории

След важното за всеки абитуриент събитие разговаряме с двама пълни отличници – Петър Сидов и Айдан Садулова. Младите хора са напълно наясно със своите намерения да продължат своето образование и няма нищо странно, че и двамата са се насочили към специалността, която са усвоявали и в гимназията. Това, което ги привлича към тайните на науката е възможността да навлезеш в детайлите на един истински производствен процес и да живееш едновременно в настоящето и бъдещето.

Аулата в училището

„Биотехнологията е широкоспектърна наука с бъдеще“ – казва Айдан, „За мен това е технологията на ХХI век и посещенията в „Биовет“ ми дадоха много, защото видях лабораторна апаратура, която идва наистина от бъдещето. За мен работата там е вълнуваща, защото научих неща, за които по-рано не съм се замисляла. В същност ние живеем в свят, който е сътворен по законите на биотехнологията. Всичко около нас е създадено от атоми, които са в химична връзка по между си.“

Втора лаборатория по микробиология дава възможност за опити в реална среда

„От дете имам интереси към химията и ми беше много приятно да уча и да практикувам, това, което ми се преподава.“ – разказва Петър Сидов. „Исках да намеря професия, която ми харесва и биотехнологията е точно това. Имам голямо желание да се развивам в тази посока. Със сигурност обичам химията и искам да благодаря за подкрепата, която ни оказват от училище и от фирма „Биовет“, където провеждахме своята практика.“ – допълва той.

Директорката Славея Златанова

Отличните ученици в паралелката по „Технологияя на биопроизводствата“ са получавали стипендия по време на обучението си, а пътните на Петър, който е родом от Козарско са били поети изцяло от „Биовет“, в края на всеки срок и учебната година, пълните отличници са получавали и бонус, казват сами, че не става дума за малка сума.

Гимназията е оборудвана с три различни лаборатории и учениците могат да се обучават в реални условия за бъдещата си дейност. Отделно от това те са посещавали и лабораториите в предприятието. Пещерската гимназия „Атанас Ченгелев“ е сред малкото в областта, които могат да се похвалят с учебна аула. Там могат да се чувстват наистина като студенти.

Срещаме много сериозна подкрепа от страна на „Биовет“, разказва и директорката на школото Славея Златанова. Благодарение на фирмата са създадени много от придобивките в училището и е закупена апаратура, която иначе е непосилна за школския бюджет.

Георги Щерев, Биовет АД

Гимназията е създадена преди почти осемдесет години, с Указ на цар Борис II, като селскостопанско училище. По време на социализма се превръща в Техникум по тютюна, именуван е на известният тогава агроном Атанас Ченгелев. За първи път профил по биотехнолоия влиза в учебната програма през осемдесетте години на миналия век, когато в Пещера се появява гигантът Комбинат за микробиални препарати.

След промените настъпили през 1989 г. училището започва бавно да гасне. „Не сме променяли името му, защото държим на традициите“ – казва Славея Златанова. „За нас е важно да запазим наследеното и да надграждаме. С гордост мога да кажа, че почти половината от хората, които днес работят в „Биовет“ са минали през класните стаи на нашата гимназия. Отдавна искахме да възстановим паралелките с практическа насоченост към местния бизнес и това стана възможно преди няколко години. Най-напред създадохме кръжоци по химия, за да видим дали ще има интерес у децата и след като това стана, получихме и подкрепата на Министерството на образованието, за да създадем този профил отново в училището. Първите, които постъпиха в него са завършващите сега. Година по-късно стартирахме и дуалното обучение. „ – разказва Славея Златанова.

В момента професионалната гимназия „Атанас Ченгелев“ дава знания и умения в три направления – икономика, ресторантьорство и биотехнология.

„Всеки от учениците има наставник, като в „Биовет“ това са хора преминали през специално обучение за работа с ученици“. – допълва Георги Щерев. Това е човекът, който се грижи за връзката на „Биовет“ със средните и висшите учебни заведения. Освен с пещерската гимназия, предприятието контактува и с ПГ по химия и химични технологии в Пазарджик.

„Всички записали се в паралелката „Технология на биопроизводствата“ получават в началото на годината еднократна помощ в размер на 100 лева. Освен това в зависимост от успеха си, получават стипендия от 40 до 60 лева. На пътуващите от околните селища Брацигово, Бяга, Козарско, Исперихово покриваме пътните разходи. – казва още инж. Щерев. Средствата които заделяме за младите хора не са малки, (близо 100 000лв за година, от които за стипендии 40 хиляди лева) но ние не само инвестираме в бъдещите си кадри, но и споделяме отговорността за качеството на професионалното обучение и въобще за възпитаването в труд и отговорност на младите хора. За тези, които имат желание да продължат образованието си в УХТ или ПУ Пловдив – биотехнологии, Биовет предлага договор за издръжка на следването и осигуряване на работа след завършване. На учениците с по-задълбочен интерес към биотехнологиите, даваме възможност за допълнителни познания чрез кръжок веднъж седмично.“