Наблюдателите в Северното полукълбо се надяват да хвърлят последен поглед върху кометата NEOWISE, докато се премества през вътрешната слънчева система, преди да се ускори в дълбините на космоса. 

Открита на 27 март 2020 г. от мисията на НАСА в близост до Земята с широкополево инфрачервено проучване (NEOWISE), кометата NEOWISE ще бъде видима още две нощи за любителите – наблюдатели на небето, преди да изчезне, за да бъде видяна отново след 6 800 години. 

За тези, които се надяват да хвърлят поглед върху кометата NEOWISE, преди да изчезне, има няколко възможности за наблюдение през следващите две нощи, когато тя ще става все по-видима скоро след залез слънце в северозападното небе. 

Ако гледате небето без помощта на инструменти за наблюдение, кометата NEOWISE вероятно ще изглежда като размита звезда с малка опашка, така че използването на бинокъл или малък телескоп се препоръчва, за да получите най-добрите гледки на този обект. 

За тези, които се надяват да видят комета Neowise , ето какво да направят: 

  • Намерете място далеч от светлините на града с безпрепятствен изглед към небето, в нашата област едно от тези места е платото между Равногор и Атолука
  • Точно след залез слънце, погледнете под Голямата мечка в северозападното небе
  • Ако ги имате, донесете бинокъл или малък телескоп, за да получите най-добрите гледки на този ослепителен дисплей