От 10 септември до 25 октомври 2020 г. в къща музей „Константин Величков“, гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще бъде експонирана изложбата „Нашенци“ на Литературно-художествен музей „Чудомир“, Казанлък.

Чудомир е творческият псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски. Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България.

Чудомир е изтъкнат музеен и читалищен деец, народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, но е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник.

Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му (повече от 2 500) карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции и великолепните му хумористични разкази и фейлетони (издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти) десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм.

Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива, без да унизява и да критикува, без да обижда.

Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани.

Представителната изложба „Нашенци” е пълна възстановка на последната изложба на Чудомир, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му. Тя е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие.

Изложбата ще остане експонирана до 25 октомври 2020 г. и може да бъде посетена всеки делничен ден от 9,00 до 17,00 часа.