Ново мобилно приложение на КНСБ от една година помага на работници и клиенти да подават сигнали срещу некоректни работодатели и да дават позитивни примери за мястото, на което работят. VOX KNSB вече е налично във всички платформи за мобилни приложения – за Android и Iphone, съобщи председателят на КНСБ – Пазарджик адвокат Александър Шопов, на пресконференция днес.

За цялата страна подадените чрез платформата сигнали са над 100, допълни Шопов. Петте сигнала от Пазарджик са пренасочени към Инспекцията по труда и служителите са получили обратна връзка относно развитието на техните казуси.

В национален мащаб най-много оплаквания има срещу работодатели, които не плащат заплати и осигуровки, хората се жалват и от „заплата в плик“ без трудови договори, четвърти се оплакват от лоши условия на труд, а пети от насилие и тормоз на работното си място.

Не липсват и позитивни сигнали, те обаче са само шест за цялата страна.

Мобилната апликация е част от кампанията на КНСБ „Сивото убива“. Тя е разработена по проект №BG05SFOP001-2.009-0174 „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Основната цел на проекта е разработване и отправяне на препоръки за подобряване на регулаторната среда и ефективността на политиките за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България при спазване на принципа на открито и отговорно управление.

VOX KNSB е уникална, абсолютно безплатна услуга, която позволява на всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттам и до всички държавни институции за нередности или позитивни примери както на работното си място, така и в търговски обекти, в които е получил лоша услуга или пък е забелязал измама за фиска.

Анонимността на подалите сигнала е абсолютно гарантирана и единствено администраторите на КНСБ разполагат с данните на подателя. VOX KNSB позволява сигналите, които се подават, да стигат до голяма група от хора, които могат да ги подкрепят, споделят в социалните мрежи или просто да следят какво се случва с решенията на проблема. За да се гарантира автентичността на сигнала, може да бъде приложен снимков материал, а приложението автоматично регистрира локацията, откъдето се подава.

Сигналите, които се подават, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи и варират от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касови бележки. В рамките на проекта приложението ще бъде представено в 28 града на страната, както и на мобилни шатри в големите населени места на България.

Приложението можете да свалите от тук за Андроид или от тук за Iphone.

Вижте специалния сайт на кампанията на https://sivotoubiva.bg/