Само 3 месеца преди банките да пенсионират книжната двулевка, цената й в онлайн платформите за продажба се вдигна. Тя се търгува двойно повече от себестойността си.

Докато едни просто искат да се отърват изгодно от излизащата от обръщение книжна форма на 2 лв., то други се надяват с годините цената й да се вдигне още и да я препродадат.

Така този, които желае да се сдобие с изчезващата банкнота с лика на Паисий Хилендарски трябва да се бръкне в джоба с по 4 лв. за бройка.

През далечната 1916 г. е емитирана първата банкнота от 2 лева, а на нея е изписано „Два лева сребро“. Това е и времето, в което страната ни започва постепенното преминаване от сребърните монети към банкнотната емисия. По време на войните (1912 -1918г.) БНБ е принудена да кредитира почти неограничено държавата и да увеличава банкнотната емисия и количеството им в обращение. Причината е, че българският лев излиза от войните силно обезценен – стойността му намалява около 14 пъти.

Първата книжна двулевка е в обръщение до 1924 г., като през 1920 г. е емитирана нова емисия, която е в обръщение до 1925г. Дълги години след това 2 лв. се връщат към монетите и така до 1962г., когато отново е емитирана банкнота с номинал от 2 лв.

На банкнотата е изобразена гроздоберачка. Тя излиза от обръщение през 1996г. Гроздоберачката се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. Когато Кина е била на 16 години – тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ решава да използва снимката за двулевката.

След излизането на гроздоберачката от обръщение на нейно място през 1999г. се появява сегашната банкнота с лика на Паисий Хилендарски. И така емисията й ще е в употреба до 2021 г., когато отново ще бъде заменена от монета. Металната двулевка е в обръщение от 2015г.

От началото на следващата година парите с лика на Паисий Хилендарски, които вече няма да са законно платежно средство, могат да бъдат обменени на касите на БНБ.