Представители на община Ракитово, Полицейския участък и Регионалната здравна инспекция тръгват на проверки в трите населени места-Ракитово, Костандово и Дорково, за да следят как се спазват противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19. Това обяви на спешно заседание на местния Общински щаб ресорният зам.-кмет Цанко Молов. Всички нарушители, които ходят без маски на закрити места-магазини, кафенета, ресторанти, ще бъдат санкционирани.

Затягането на контрола върху мерките се налага, тъй като обстановката в област Пазарджик с новия вирус е тревожна. Ще се следи дали се спазва необходимата дистанция и няма да се допуска безразборното движение на хора. Ще бъдат дезинфекцирани всички обществени обекти, както и сградата на Общинска администрация-Ракитово.

Екипите ще проверяват и училищата и детските градини в общината. Ще бъдат ограничени и спортните събития на закрито. Специално внимание ще се обърне и на собствениците на търговски обекти дали персонал и клиенти носят предпазни маски в тях и спазват дистанция от 1,5 метра.

По данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 от 23 март до 14 октомври т.г. в общината 684-ма са карантинираните, от които 31 са с COVID-19- 1 човек е починал, 25 души са излекувани, 5 са били на домашно лечение. От 1 октомври до 14 октомври трима са поставени под карантина.