Съгласно Регламент (ЕС) № 808/2004 на Европейската комисия НСИ проведе изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата. Изследването се провежда във всички държави – членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. Анкетирани са 152 обикновени домакинства и 369 лица в област Пазарджик на възраст 16-74 навършени години.

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Пазарджик през 2020 г. показват, че 81.7% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си при средно за страната 78.9%, като за областта е отбелязан ръст от 13.4 процентни пункта спрямо предходната година.

Повишение има в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година в областта е регистриран ръст от 16.4 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично.

 През 2020 г. 55.9% от лицата в област Пазарджик на възраст 16 – 74 навършени години използват редовно интернет. Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените – съответно 57.6 и 54.1%.

Има известни различия при редовно използващите интернет по образование. От лицата с висше образование 83.7% използват редовно интернет, от лицата със средно образование – 56.3%, а от лицата с основно или по-ниско образование – 35.3%.

Относителният дял на лицата, използващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство, е 21.0% за областта, при 26.9% средно за страната. При използването на глобалната мрежа от лицата за взаимодействие с органите на държавната и местната власт се наблюдава увеличение от 3.3 процентни пункта в сравнение с предходната година.