Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика /ИПИ/ Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България, предаде БТА.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си – Кърджали – с около 3500 човека, коментира Николов, като уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области – Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че хората, които са напуснали тези области, най-вероятно именно там са се насочили.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз ръст на населението.