Проектът е по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” към Министерство на образованието и науката, модул „Библиотеките като образователна среда”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В навечерието на 148 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски РБ“ Н. Фурнаджиев“ и НУ“ Отец Паисий“ проведоха поредица от срещи, посветени на годишнината. Срещите бяха на  тема „Васил Левски и детето – учителската дейност на Апостола“. На децата бе поднесена  информация за периода от живота на Апостола, когато той е учител, за начина, по който е преподавал, за отношението му към децата, за това как самите ученици са го възприемали, за отношенията с родителите и жителите на селата, в които е учителствал. Разгледаха фототипното издание на „Личният бележник“ на Васил Левски и научиха неговата история и съдба – как то е достигнало до нас. Предвидено бе и практическо занимание – всеки ученик да изработи една малка книжка, наречена „Моето тефтерче за Васил Левски“. Децата прочетоха и записаха в него мисъл от Апостола, имаха за задача да препишат стих, посветен на Левски, както и биографични данни и да залепят негов портрет. Така учениците получиха възможност да проявят творчество и да оформят по уникален начин своето тефтерче за Апостола.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

РБ „ Н.Фурнаджиев“ изказва благодарност на учителите г-жа Ешкенази, г-жа Комсийска и г-жа Вичева за сътрудничеството. Благодарим и на децата, които много старателно се бяха подготвили за нашите срещи и превърнаха всеки урок в незабравимо тържество.

Проектът бе спечелен през 2020 г. по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” към Министерство на образованието и науката, модул „Библиотеките като образователна среда-2020-2021“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Целта на проекта е учениците да опознаят библиотеката и да я почувстват като сигурно и познато място, където могат да получат знания, допълващи учебния процес, където да търсят информация по интересуващи ги теми и въпроси. Библиотеката да се превърне в място, полезно, но и забавно за тях, където да прекарват ползотворно свободното си време и да се чувстват удобно.

По проекта учениците ще се запознаят с дейността на различните отдели в библиотеката и с какво те могат да им бъдат полезни. Партньорството ще обогати знанията им е ще ги приобщи към дейността на институцията. Децата ще получат разширени и задълбочени познания за историята, значими събития и личности, бита и културата на Пазарджишкия край, познания в областта на изкуствата, книгата, информационните носители.

В условията на пандемия, и при спазване на всички противоепидемични мерки, в началото на тази учебна година-през септември 2020 г., успяхме да проведем първата си среща с учениците от 3-те паралелки от 2 клас на НУ „Отец Паисий“. По повод на 1 октомври – Ден на музиката и поезията, те ни посетиха за своята първа среща с библиотеката, библиотекарите и нашите книги. Децата гостуваха и се запознаха с дейността на 3 отдела – „Изкуство“, „Краезнание“ и Детски отдел. Четоха поезия и разгледаха книжките в Детския отдел, рецитираха стихове и слушаха музика в отдел „Изкуство“. Отдел „Краезнание” проведе с тях урок на тема „Местни автори и творчеството им за деца“ в зала „Перото“. Децата чуха и сами прочетоха детски стихове от местни автори, оцветиха картинки към стихчетата и с тях направиха изложба в своето училище.

Като бъдещи дейности са планирани 15 срещи и образователни уроци на различните класове от училище „Отец Паисий” в Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев“.

.