ПП Обединени земеделци отбелязаха 142 г. от рождението на земеделския водач

Като държавник, реформатор и европейски политик Александър Стамболийски остави ярка следа не само в историята на земеделското движение, но и в историята на България.  Лидер по призвание, той посвети живота си на земеделското движение, на успешното развитие  и демократичния път на България. Това казапредседателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева  по повод 142 години от рождението на Александър  Стамболийски. 

Стамболийски е строител и стратег на земеделското движение. Неговият живот е посветен на каузата на земеделската идеология, която той успява да превърне в държавно управление. Земеделският министър-председател управлява страната в най-тежките години – след три войни, и  си поставя за цел да изгради една демократична и икономически развита и силна България, подчерта тя. 

По традиция и сега годишнината събра земеделци, симпатизанти и граждани пред паметника на големия демократ и държавник, който се издига пред Съюзния дом на „Врабча“ в София. На годишнината присъстваха членове на националните ръководства на ПП Обединени земеделци и на ПП „Никола Петков“.

И днес България се нуждае от държавници като Стамболийски, които да работят в интерес на хората, а не за своя лична облага. Политици, за които властта не е самоцел, а средство за просперитета на държавата и нейните граждани, заяви в словото си Петя Ставрева. 

Тя изтъкна, че много от законодателните инициативи, проведени при управлението на Александър Стамболийски звучат актуално и днес. И това, като негови последователи, ни задължава да работим за модерна и просперираща европейска България, каза още лидерът на Обединени земеделци. 

Още през далечната 1920 г.  Стамболийски говори за  Съединени европейски щати и очертава основните принципи на сегашна обединена Европа, от която сме част днес.

Само един далновиден политик и визионер може да има такъв перспективен поглед за политическата карта на Стария континент.

В навечерието на парламентарните избори пред взора на земеделския титан ние, от Обединени земеделци, призоваваме за обединение на силите на партиите от демократичното пространство в името на утрешния ден и европейския път на България, заяви Петя Ставрева.

Александър Стамболийски укрепи и ни завеща святата земеделска идея. Наш дълг и отговорност е да я отстояваме и да я опазим чиста, завърши словото си тя. 

След това признателните земеделци, симпатизанти и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Александър Стамболийски.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци