Ваня СТЕФАНОВА, главен експерт „Култура и образование“, Община Брацигово

Факелно шествие снощи постави началото на тържествата в Брацигово посветени на Априлската епопея.

Преди 145 г. на 20 април 1876 г. преждевременно избухва Априлското въстание. На 21 април Васил Петлешков обявява началото на Априлското въстание в Брацигово. Под негово ръководство селото е превърнато в укрепен пункт, опасано от ровове и двойна висока дървена ограда. В масивните стени на крайните къщи са подготвени амбразури (бойници) за водене на пушечен огън, а по околните височини – позиции с два реда окопи.

Въстаническият пункт разполага с 1333 бойци (от които 80 конници), 867 пушки, 1419 кремъчни пищови и 6 черешови и брястови топа. Назначените топчии (мерачи) са под командването на Георги Шаров, бивш доброволец в румънската армия, познаващ артилерийското дело.

Отбраната е разделена на четири сектора, като бойните единици се ръководят от десетници, стотници и хилядници. В съответствие с плана, предвиждащ съчетаване на отбранителни с настъпателни действия за нанасяне на изпреварващ удар, няколко въстанически чети атакуват идващи от Пазарджик и Кричим противникови части а на 30 април правят опит да обсадят Брацигово с почти 3000 башибозуци, които на 4 май го нападат неуспешно едновременно от три страни.

С пристигането на редовни турски войски и артилерия, командвани от пашите Хасан и Решид, обсаждащите постигат над десетократно превъзходство в жива сила и въоръжение. Като проявяват изключителен героизъм, хладнокръвие и мъжество защитниците издържат напора на противника до 7 май.

Овладяването на последната крепост в ІV революционен окръг слага край на най-активната и най-продължителната акция през Априлското въстание, в която загиват над 50 въстаници, а други 250 са съдени и заточени в Мала Азия.

С факелно шествие и поклон пред барелефите на въстаниците в мемориален парк „Априлци“ брациговци поставиха началото на тържествата по случай 145 –та годишнина от Априлското въстание в Брациговски въстанически пункт.