В голяма част от случаите на разкрити злоупотреби с откраднати или изгубени банкови карти, решаваща е и помощта, която ще окаже пострадалият, твърдят криминалисти от ОДМВР – Пазарджик. Особено ценни за бързата реакция на полицията са първите дни от извършването на престъплението, което по закон се квалифицира като престъпление против паричната и кредитната система.

Поради естеството на престъплението, за разлика от една обикновена кражба имаме множество участници – пострадалото лице, банката, полицията, търговски обекти, сайтове за онлайн търговия.

В момента, в когото установите, че банковата ви карта не е налична, веднага трябва да се обадите в банката, за да я блокирате, а след това отидете в полицията.

Практиката сочи, че веднага след като откраднат или намерят вашата карта, хората с „престъпен софтуер в главата“ ще извършат няколко плащания в близки един до друг магазини, или в интернет. Още по-зле става, когато си държите ПИН-а в портфейла. Тогава рискувате да загубите всичките си средства в картата. При това само за няколко минути.

Ако искате да сте наистина полезни за разкриването на престъплението, можете да поискате от своя банков клон данни за извършените с картата ви транзакции. Там могат да ви предоставят точния час и минута, в които е станало това. Излишно е да казваме колко е важно. Това ще спести време на криминалистите и ще им даде шанс веднага да потърсят начин за идентификация на извършителя.

По принцип банките предоставят информация за тези операции, но след като получат официално писмо от разследващия орган, защото така повелява законът. Понякога обаче писмата идват твърде късно, повечето от възможностите да бъде установен конкретният извършител вече са изчерпани.

Ето защо потърпевшият може да изиска от своята банка тази информация, която по-късно ще пристигне официално, а така ще бъде даден шанс за адекватни мерки спрямо извършителя.

Много голяма помощ на криминалистите оказват камерите в търговските обекти. Ако знаете точния час на плащането с карта, на практика вие ще имате и визуалено човека, който е злоупотребил с „електронното ви портмоне“. Така идентифицирането става по-бързо и е възможно само за няколко дни.

Криминалистите апелират собствениците на магазини и други търговски обекти да не пестят пари за камери. Това е полезно и за самите тях. Колкото по-качествени са охранителните системи, толкова по-лесно се идентифицират и престъпленията извършени в самия обект. Нерядко клиенти прибират артикули от стелажите, но заради лошото качество на камерите образът е размазан и хората неразличими.

Не на последно място ще подчертаем и това, че законът предвижда ефективна присъда за кражба или злоупотреба с чужда банкова карта, тя е от 2 г. до 6 г. затвор, при тежките случаи и глоба в двоен размер на откраднатата сума, ако става дума за по-малко средства.