На тържествена церемония в театър „Константин Величков“ кметът на Пазарджик Тодор Попов връчи отличията по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, които Община Пазарджик присъжда на дейци на културата, преподаватели и директори на училища. Водещ на празничната церемония беше актрисата София Бобчева, чийто творчески път е започнал от трупата на пазарджишкия театър.

„За първи път сме в Театъра, вечерта, защото исках церемонията да отговаря на значимостта на тези Ваши усилия и на признанието, което Ви дължим. Искам тези церемонии да са бляскави, за да разберете колко сте важни за нас, за нашата местна общност, и за това, че успяваме заедно в усилията Пазарджик да се нарежда на картата на България като град, който през години успя да запази всички културни и образователни традиции, а това не е малко постижение“. С тези думи Тодор Попов се обърна към присъстващите на церемонията по награждаването на дейци на образованието и културата.

„Има с какво да се гордеем, в Пазарджик ние успяхме да надграждаме. В нашата община години наред се надгражда. Ако се върнем назад, вие помните откъде почнахме, какво беше нивото на образованието, в какви сгради се помещавахте, какви технологии използвахте, каква беше материалната база, физическата среда – неща, които заедно успяхме да променим. Затова Пазарджик може да се гордее с почти изцяло реновирана среда във всички училища и детски градини – с много малки изключения, които ще оправим тази и следващата година, с добро ниво на образователния процес, с добро ниво на преподаватели, които през годините се запазиха и развиха, с добро ниво на директори, на учители, на педагози, на цели екипи, които функционират дълго време. Защото, за да управляваш една система, освен добър ръководител, се иска и добър екип, иначе нищо не се получава и вие го знаете не по-добре от мен, защото голямата част от вас управляват такива системи.“ Това заяви Тодор Попов и акцентира в словото си на успехите на екипа, с който работи:

„Винаги съм казвал, че зад успехите на града ни стои екипът, който работи с мен, а вие сте част от този екип – пряко или косвено, защото ние сме гласували доверие на Вас да осъществявате тази важна дейност, която е свързана с децата, с подрастващото поколение. Ние трябва да вървим напред заедно. Пред нас има много възможности, които съм убеден, че трябва да използваме разумно, за да може след няколко години да се възползваме освен от финансовите средства, които ще постъпят от Европа, ние да направим така, че да вдигнем нивото на образование, образованост и интелект на нашата нация. Тук е нашето предизвикателство да отговорим на потребностите на младите хора и да ги възпитаваме и образоваме в това да знаят откъде са тръгнали, къде са, какво са, и да си спазваме традициите, които са ни съхранили като българи. Ние трябва да учим децата на традиция, на знания и на отговорност. Едно общество върви напред, когато има отговорни хора, когато има ред и дисциплина и има амбиция. Затова мога да ви обещая през следващите години да надграждаме това, което сме постигнали. Искам да Ви уверя, че моите приоритети продължават да бъдат културата, образованието и спорта, защото те възпитават – едните са важни за тялото, за здравето, а другите – за душата и за ума. Така че това ще бъдат нашите приоритети през следващите години, за да може това, което ще виждаме след време, хората, които ще ни наследят, да са отговорни, умни и възпитани. Това са предизвикателствата пред нас“.

Като благодари на усилията на всички за това да възпитават и образоват младите хора кметът на Пазарджик връчи и наградите в съответните категории:

 ОТЛИЧИЯ „ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА 2021”

Категория „Директор на детско заведение” – Вяра Пейкина – директор на ДГ „Зорница“, град Пазарджик.

 Категория „Директор на начално училище, помощно училище, ЦПЛР” – Георги Бодуров – директор на НУ „Никола Фурнаджиев“, град Пазарджик.

Категория „Директор на основно училище” – Ангел Малинов – директор на ОУ „Христо Ботев“, село Сарая

  Категория „Директор на средно училище, гимназия„ – Георги Георгиев – директор на Спортно училище – Пазарджик.

 ОТЛИЧИЯ „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2021”

 Категория „За постижения в педагогическата практика с деца от предучилищна възраст” – Елка Стоянова Илиева – старши учител – ДГ „Слънчо“, град Пазарджик.

Категория „За постижения в педагогическата практика с деца от начален етап на основната образователна степен” – Любка Славчева Дачева – начален учител и зам. – директор по учебна дейност – ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, град Пазарджик.

Категория „За постижения в педагогическата практика с деца от прогимназиален етап на основната образователна степен” – Бонка Славейкова Медарова – Батаклиева – старши учител по БЕЛ и немски език – СУ „Д-р Петър Берон“, град Пазарджик.

Категория „За постижения в педагогическата практика с ученици от гимназиален етап” –    Цветелина Николова Килитанова – старши учител по английски език – ЕГ „Бертолт Брехт“, град Пазарджик.

Категория „За постижения в гражданското образование и възпитание на децата и учениците и/или за значими техни изяви в сферата на науката и изкуството” – Иванка Ангелова Ангелова – психолог – ОУ „Св. Климент Охридски“, град Пазарджик.

 

          

ІІІ. КУЛТУРНИ ОТЛИЧИЯ

За раздел „Литература“ – Никола Иванов.

За раздел „Музика“ – Силвия Ненкова.

За раздел „Приложно/изобразително изкуство“ – Александра Кисовска.

За раздел „Журналистика“ – Тодор Гроздев

В раздел „Фотография“ – Евгени Попов.

За раздел „Театър“ – Тодор Танчев.

За принос в библиотечното и читалищно дело – Иванка Трайкова и Нели Троянова.

За цялостен принос – Инна Церовска.

 

В края на церемонията кметът Тодор Попов още веднъж благодари на всички присъстващи за усилията, които са положили в своите сфери на дейност. „Нещото, което ме кара да се чувствам горд е, че зад всички успехи и постижения се крие трудът на огромен брой хора. И моята скромна заслуга е, че в последните години съм направил правилните избори“, завърши кметът на Пазарджик Тодор Попов.