В дните преди 24 май – най-светлият празник на несломимия български дух и магията на словото, учениците от II „Б“ клас с класен ръководител Марияна Ешкенази, от НУ „Отец Паисий“ гр. Пазарджик проведоха нетрадиционен интерактивен урок „Информационните носители и книгите в живота на хората“, съвместно с РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Инициативата е по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“, по която училището има спечелен проект и е част от дейностите, посветени на XV Национална библиотечна седмица, преминаваща под надслов „Библиотеката ще ти помогне“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Съвместно с директора на РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик Лъчезар Риков учениците проследиха историческото развитие на информационните носители и книгите в живота на хората от устните истории и пещерните рисунки до нашето съвремие. Преминаха по стъпките на създаване на всяка книга. Осъзнаха, че произходът на всяка книга е свързан с труда и таланта на много хора – писатели, редактори, издатели. Запознаха се с музейната сбирка в зала „Перото“ на РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Учениците от II „Б“ клас на НУ „Отец Паисий“ пяха, рецитираха, драматизираха, откриваха интересни факти, преминаха отново по следите на прочетеното, преоткриха творчеството за деца на български автори като: Валери Петров, Недялко Йорданов, Ран Босилек, Иван Вазов, Никола Фурнаджиев, Константин Величков. Създадоха своя „Златна книга на детството“, в която включиха любими произведения от съвременни автори.

Второкласниците възприеха книгата като фокус и символ на знанието, като най-ценното изобретение на човечеството, запазващо и увеличаващо мъдростта му, а делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици като повод за гордост, „че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът“.