Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри нов обучителен център към затвора в Пазарджик.

Центърът включва осем класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности. С неговото откриване се цели подпомагане на социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване.

Новата придобивка се намира във вътрешния двор на затвора в Пазарджик, по-рано това е било цех за производство на обувки за пещерската фабрика „Васил Мулетаров“. Дневната норма на лишените от свобода била осемстотин чифта, разказа директорът Веселин Коцев.

През годините затворниците са имали и собствено стопанство, но след промените през деретдесетте години на миналия век, тази практика е прекратена. Сега част от затворниците, които отговарят на съответния режим имат право да работят, но желаещите да го правят са много повече от свободните работни места за хора с подобен статут.

В новото училище ще се обучават 96 човека, те ще получат начална грамотност.

Класните стаи са отлично оборудвани.

Има и зала, в която лишените от свобода могат да се събират и да провеждат различни видове мероприятия, свързани с обучителния процес.

Те разполагат и със спортен салон.

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Онлайн връзка с Норвегия бе осъществена в началото на церемонията, като гостите на тържеството имаха възможност да чуят и да се запознаят с координаторите на проекта там.

На събитието присъстваха главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев, представители на Министерството на правосъдието, на местната съдебна и изпълнителна власт и др.