На 28.07.2021 год. в сградата на Община Пазарджик в гр. Пазарджик се проведе информационна среща, реализираща се в рамките на проект „Сърница – споделена визия за Натура 2000“ с рег. № BG16M1OP002-3.031-0018-C01, процедура № BG16M1OP002-3.031 „Споделена визия за екологична мрежа Натура 2000 в България-2“, приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Срещата е продължение на проведената на 27.07.2021 год. информационна среща в гр. Сърница, като бяха поканени заинтересовани страни от цялата област Пазарджик: граждани, представители на туристическия бизнес, еколози, собственици на други бизнеси и други.

Разглежданите в рамките на събитието теми бяха свързани със значението на НЕМ Натура 2000 в контекста на Европа, България и конкретно област Пазарджик. Презентациите запознаха присъстващите с ключова информация за мрежата, нейното покритие в областта, защитените целеви видове висши растения и мъхове, както и техните местообитания. В рамките на проведените дискусии бяха споделени редица добри практики за тяхното опазване и възможностите за предприемачество, които защитените зони дават на местното население. Допълнителен фокус на презентациите бяха и най-често срещаните заплахи за доброто екологично състояние и опазване на целевите местообитания и висшите растения и мъхове, живеещи в тях.

На база на изводите от дискусиите в рамките на проведената първа среща в гр. Сърница допълнително бяха разгледани теми и въпроси, представляващи сериозен интерес за местното население.

С проведените две информационни срещи, в рамките на проекта, бе постигнато по-добро познаване на предизвикателствата и възможностите, които НЕМ Натура 2000 предлага на жителите на област Пазарджик.

Присъстващите на събитията придобиха добра представа за необходимостта и ползите от опазването на местообитанията на защитените видове висши растения и мъхове.

Още информация: https://www.eufunds.bg/bg