Центърът за обучение на специалисти по здравни грижи в Пазарджик днес бе тържествено открит в присъствието на първенците на града – областният управител Иван Васев, кметът Тодор Попов, проф. Семерджиева – декан на факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив, проф. Торньова – зам.-декан по учебната част във факултета по обществено здраве, доц. Танева – ръководител катедра по сестрински грижи.

Сред най-заслужилите за днешното събитие бе и академик Петър Николаков, който спомогна за реализирането на обучителния център.

По този начин Пазарджик е на път да се върне на картата на академичните градове в страната и по улиците му отново ще крачат студенти.

Първият випуск от специалисти по здравни грижи наброява 22 студентки, които ще придобият степен „Бакалавър“ в края на обучението си. То е част от дейността на факултет „Обществено здраве“ към Медицински университет – Пловдив. Медицинските сестри ще ползват базата на бившия учителски институт в Пазарджик, като в него вече са оборудвани кабинети за обучение, както и лекционна зала.

Повечето от кабинетите симулират болнична обстановка

Намерението на Община Пазарджик е да продължи да развива Центъра, като в следващите години броят на студентите ще се увеличава, а също така ще бъде подобрявана и базата.

„Това учебно заведение показва, че един от важните ни приоритети е образованието“, заяви кметът Тодор Попов в приветствената си реч. „Днес е ден на амбицията, последователността и умните решения.“ – допълни той.

„Днес показваме нагледно как, когато всички институции имат една цел, която е обществено важна и обществено полезна, тя се случва. Това е рецептата. Без финансовата помощ на държавата, без доброто партньорство с Пловдивския университет и желанието на Пловдивския университет това да се случи, както и без подкрепата на ръководителите на нашите болници, това нямаше как да бъде реализирано. Искам да благодаря и на служителите на общината, които положиха много усилия това баталясано място да има тази визия сега. Нашите усилия ще продължат, ще подменим дограмата, а следващата година започваме ремонта на половината от общежитието, за което е осигурено държавно финансиране. Радвам се, че днес с нас са и студентите и те са историческия първи випуск. Предстои с едно допълнително решение на ОбС – Пазарджик ние да поемем и всички режийни разноски на тези, които ще се обучават, като пребиваването за тях тук ще бъде безплатно. Разходите за консумативи, електроенергия, газ ще бъдат за сметка на Общината, както и общежитието. В Пазарджик имаме традиция и тук винаги е имало подобни Центрове за обучение, било то в сферата на образованието или медицината, и сега съм горд и щастлив, че тази традиция се връща. Защо точно в медицината?

Защото на пазара на труда тази професия е изключително търсена, като държава не успяваме да запазим тези кадри и точно този център ще покрие нуждата от специалисти по здравни грижи. Моите усилия ще продължат ние да разширяваме приема и съм сигурен, че до 3-4 години ние ще имаме достатъчно много обучаващи се. Пътят е дълъг, но и най-дългият път започва с първата малка крачка. А и ние – аз и екипът ми, сме показали, а и въобще като пазарджиклии, сме доказали, че сме последователни и упорити и си постигаме целите, които сме си поставили.

Сърдечно благодаря на всички, които днес са тук, за да засвидетелстваме своето уважение към тези, които бяха съпричастни към това. С това отново показваме, че в Пазарджик един от основните ни приоритети е образованието, защото ако не сме образовани, това означава, че  не сме умни, а за да успяваме в живота, трябва да бъдем умни. Затова днес е един хубав ден на амбицията, последователността и умните решения!“ завърши Тодор Попов.

Чуйте цялото му слово.

 

Поздрав към студентите отправи и проф. Семерджиева, декан на факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив, тя прочете Поздравителен адрес от името на ректора проф. Марияна Мурджева. В него се казва „Вие сте първите и вашият пример е водещ, ето защо ние, вашите преподаватели заставаме рамо до рамо с вас за успешно реализиране на начинанието.“

Гостите и участниците в събитието след това разгледаха помещенията, в които ще се провежда обучението на първия випуск.