Жребичко е скътано в полите на величествената Родопа, а за да стигнете до него трябва да преминете по пътя от Исперихово, през Козарско и тогава да поемете навътре по меандрите на пътя, който ще ви отведе на това приказно място.

Животът в селото изглежда напълно замрял, но само на пръв поглед, защото това място е целунато от Бога и в него наистина се случват чудеса. По енергийност то не отстъпва на Рупите и Златолист, разказват запознати с фините усещания. Ето защо не е чудно, че в околностите на Жребичко се натъквате на мегалитни паметници от прастари времена. Множество находки свидетелстват за няколко светилища на траките. А през средновековието там са построени и две калета. По стария път можете да достигнете до брациговското землище, като при изкачването на върха ще видите и Въртян камък.

Но да се върнем на мегалитите. До момента няма сериозно проучване на странните скални образувания, които наподобяват птици и дори човешко лице.

Едно от светилищата е известно като Нямча. То се намира на изток от селото. А за да го откриете ще трябва да ползвате услугите на местен екскурзовод.

Доста може да се спори дали тези форми са се образували от само себе си или има човешка намеса, но ще ви бъде интересно да посетите тази местност.

Според учените преди траките по тези земи са живели племена известни с името пеласги. За разлика от траките те са имали своя писменост, смята се, че именно пеласгите са направили известния Ситовски надпис, който и до днес не е разчетен.

Другата интересна подробност е тази, че амулети с формата на птици бяха открити преди пет години на селищна могила Юнаците, която със сигурност е датирана към пети век преди новата ера. Огромните птици създадени от камък край Жребичко също водят към този период, но нищо не може да се твърди със сигурност докато не бъдат направени съответните научни изследвания.

Предполага се, че от тракийско време е светилището в тази местност. Там ще видите множество ямки издълбани в камъните, които са с неясно предназначение от гледна точка на съвремието. Пълно е и с провиралки.

Ще видите и камъни, които още в древността са били известни със своите магически сили. Един от тях се е превърнал в олтар на иконата на Свети Георги. Казват, че мястото е магично, а в друг камък има издълбано място, където чевек може да легне и в зависимост от болестта си да отане в съприкосновение с природата, разказват местните.

Край селото има и връх, на когото в случай, че се изкачите ще ви спре часовникът. Никой от местните не се наема да води хора до там, но пък този феномен не се случва на много места в света. Като цяло околностите на селото не са добре проучени, не са правени разкопки, това, което се знае е предавано от поколение на поколение.

Казват, че край Жребичко е втората Кръстова гора, защото има местност в която всяко камъче е белязано с кръстче. Предания и легенди се сливат в едно, а ако посетите селото ще се радвате на пълноценен отдих сред природата в съчетание с митове и легенди. Мястото е подходящо за еднодневен излет, но ако ако сте от далеч можете да преспите в Брацигово или Пещера, където има хотели за всеки вкус.

Снимки: Геновева Анкова