Община Велинград отново става част от инициативата Световен ден на ходенето. Тя се организира за 29-ти пореден път от Българската федерация спорт за всички /БФСВ/, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и се осъществява под патронажа на министър Андрей Кузманов.
Инициативата е включена в Държавния спортен календар на БФСВ за 2021 г., по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”.
В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ ТАФИСА.
Община Велинград се включва за поредна година, но традиционният поход до местност „Вазова поляна“ няма да е масов, предвид епидемичната ситуация и спазването на мерките. Този път, както и през 2020 – та година, училищата на територията на общината ще проведат свои туристически и опознавателни инициативи до различни местности около града. Туристическо дружество „Юндола” също ще подкрепи инициативата с преход в събота – на 2 октомври.
     Световният ден на ходенето се провежда с цел популяризиране на физическата активност и ходенето и на тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.
     Присъединете се към инициативата на Българска федерация спорт за всички – Световен ден на ходенето‘2021 и предайте щафетата, като послание за насърчаване на повече хора към системни спортни занимания, здравословен начин на живот и популяризиране на спорта за всички. Достатъчно е да направите своята пешеходна разходка и да се доближите до природата поне за час.