На летището в Дубай не е било задържано копие на Панагюрското златно съкровище. Това заявиха от Националният исторически музей и Министерството на културата относно появилата се информация, че има задържани и разпитани членове на българска делегация заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българската палата на ЕКСПО 2020.

„Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020″ са изцяло фалшиви“, заявяват Министерството на културата и Националният исторически музей в официално съобщение и подчертават, че имат коректно сключен договор с Министерството на икономиката за показването на копие от съкровището в Дубай.

От Министерството на икономиката също излязоха с позиция. Те посочват, че отговорността за пренасянето на предметите е на фирмата изпълнител.

Във връзка с разпространената информация относно задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви информираме следното:

Лицата не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020, пишат от МИ.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД „България ЕКСПО 2020″ , за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на културното наследство е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД “ България ЕКСПО 2020″.

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката потвърждава, че в Дубай са задържани лица, пренасяща реплика на Панагюрското златно съкровище за Експо 2021. Не били виновни от министерството, най ми била виновна била фирмата, която трябвало да оформи златото пред митническите власти, а не го направила.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.