С едноминутно мълчание в памет на жертвите от изгорелия автобус на АМ „Струма“ и възрастните хора от дома в село Рояк, в Северна България, започна днешното заседание на Общинския съвет в Пазарджик.

Председателят Хари Харалампиев обяви, че съветниците Йордана Темнилова и д-р Борис Манев напускат партия „Глас народен“ и стават независими съветници. Уведомление е депозирано в деловодството на ОбС, каза Харалампиев.

От ПП „Глас народен“ информираха, че са настояли тези действия да бъдат предприети от двамата съветници, които никога не са били членове на партията. Те само са я представлявали в Пазарджик, „но с действията си, некоординирани с ръководството на партията, я дискредитират“, гласи писмо изпратено до медиите. В него се посочва, че от „Глас народен“ са поискали свалянето на доверието от двамата съветници.

„Аз съм най-мотивиран да не се вдигат данъците, защото това рефлектира върху мен.“ – заяви днес кметът Тодор Попов по време на дискусията преди гледането на първата точка от дневния ред. Тя касаеше увеличението на такса – смет за следващата календарна година.

Преди гласуването кметът изложи причините, които налагат завишението. Според него сметоизвозването и сметосъбирането от населените места стават все по-трудоемки. Отчисленията към РИОСВ във връзка с чл. 67 и 68 от Закона по отношение на количеството отпадъци, нарастналите количества смет, които извозваме към депото за твърди битови отпадъци, както и поддръжката на зоните за отдих, спорт и междублокови пространства, в момента поглъщат много повече средства, отколкото през изминалите години.

Реалността сочи, че за тази година ни очаква дефицит от около 4 млн. лв., по отношение на разходите за сметопочистване, а ако не бъде направено увеличението, за следващата година недостигът би могъл да стигне и до 6 милиона лева. Според Тодор Попов основната причина за недоборите е коронакризата, която породи липсата на икономическа активност и стагнация. Той каза, че очаква неизпълнение на бюджета в рамките на до 8%, в същата връзка.

Според Тодор Попов завишението няма да бъде толкова сериозно за хората, като е ясно това, че средно плащаме по три лева на човек на месец за почистване, това са седемдесет стотинки на седмица или седем стотинки на ден. „Считам, че това е социално поносима цена.“ – каза Попов. Той даде пример и с това, че в столицата промилът за такса – смет е много по-нисък, но там данъчните оценки са много по-високи, което автоматично увеличава и парите, които плащат софиянци.

Попов подчерта и това, че преди два месеца е оттеглил точката от дневния ред на съветниците, с надежда, че Общината ще може да се справи без увеличението, но към този момент е повече от ясно, че планираните средства няма да се съберат, а това ни обрича на още по-голям недостиг през следващата година. В момента, а и за в бъдеще бизнесът и домакинствата ще плащат общата сметка 50:50. До преди няколко години съотношението бе 70:30, като бизнесът поемаше по-голямата тежест.

Количеството отпадъци непрекъснато се увеличава 42 000 тона е било то през миналата година.

100 лв. струва на всички ни тон смет приета в сепариращата инсталация, а 156 лв. плащаме за всеки тон компостиране на листна маса.

Общинският съветник от ГЕРБ Евтим Янев поиска подобряване на услугата от страна на фирмите, които в момента имат договори с Община Пазарджик. Той посочи, че към момента гражданите са недоволни от начина, по който се извършва сметосъбирането и сметоизвозването, като предложи наистина да се извършва разделно сметосъбиране, а не само имитативно, както е в момента. Според Янев това ще намали разходите, а компостирането в дворовете също ще намали публичните харчове. Той призова също сметосъбиращите фирми да събират и отпадъците, които са извън контейнерите. „Наливане на пари в една неоправена система, няма да подобри положението. Системата не работи добре. Считам, че трябва да има конкретни мерки за преодоляването на проблемите и общината да търси сметка от тези, които не са си свършили работата.“

„Водим този разговор от 15 години с г-н Янев. Система в света която да работи супер ефективно, няма. Увеличихме преди време таксата, но предишното увеличение не касаеше бизнеса, а само физическите лица. Но тук говорим за функциониране на системата. Казал съм до Коледа всичко да бъде почистено, защото кой ги хвърля боклуците около контейнерите – отпадъци от градините, мебели, гуми, всякакви други неща – вар, отпадък от битови ремонти? Ние ги хвърляме. Фирмите нямат ангажимент по договор да чистят това, те вдига само битови отпадъци. Но опитът ме е научил, че война с хората не може да се води, след като те ги хвърлят край контейнерите, ние ги чистим и то пак за сметка на общинската хазна, не събираме допълнителни пари от гражданите. Това, че ние изхвърляме тези боклуци не означава, че не ги плащаме. Нека това да се знае. Ако искаме да имаме такова сметосъбиране, каквото очакват гражданите, трябва да увеличим такса – смет с петстотин пъти. Ако трябва да ползваме съвременна техника и технологии. Аз съм най-заинтересован това да стане по-добре, защото всички негативи ги обирам аз. Помислете си колко нови зони за спорт и отдих сме направили, колко нови жилища се направиха през последните години в Пазарджик. Всички тези площи трябва да бъдат поддържани и обезпечени. Системата не работи идеално, но се опитваме да решаваме проблемите с наличните ресурси. Ние не можем да мислим за драстично подобряване с оглед на ситуацията, в която сме.“

„На този етап това е невъзможно, защото сметосъбирането е наистина доста скъпо удоволствие“, заяви кметът Тодор Попов, „ако ги няма хората от ромските квартали, които в момента се занимават с това, ще потънем в смет само за три дни, защото нито една жена няма да е съгласна да мете улиците, нито пък някой мъж ще се качи на рампата на камиона за сметосъбиране и да се занимава с това“.

Констатация от необходимостта за подобряване на системата по сметосъбиране и сметоизвозване имаше и от страна на общинската съветничка от БСП Велина Петкова. Тя също е на мнение, че общината би могла да организира по-добре сметопочистването, а също така да вкара и иновации, които могат да заменят употребата на саморъчни метли и найлони при сметосъбирането. Също така изрази и изненада от нарастналото количество смет, което хората от общината изхвърлят в контейнерите и не само в тях.

„Имаме система за контрол на всяка кола, пътни листове, всички кметове в селата подписват, когато минава камионът за сметосъбиране, има кантар на депото, който отчита обема на боклука. Боклукът се увеличава, защото ние го генерираме. Проблем и при нас е това, че трябва да има място за строителни отпадъци. На този етап ние не можем да си позволим да правим обвновяване и оптимизиране на системата. Сегашното увеличение просто ще позволи на системата да продължи да работи.“

Апел към съветниците да не гласуват „за“ предложението направи депутатът от „Продължаваме промяната“ – Петър Куленски, а след него имаше и изказване на гражданин, който показа фиша си за такса – смет.

В крайна сметка точката бе приета с гласовете на 25 съветника.

Кметовете от селата 

На сесията присъстваха и кметовете на населени места от общината. Те са на мнение, че към момента не може да се очаква разбиране от страна на хората по отношение на разделното сметосъбиране, както и на създаването на компостни ями. Много от жителите на селата не са си плащали данъците за тази година, а също така и нямат намерение да го правят.

Реално погледнато селата генерират доста голямо количество смет за компостиране, в селата най-често се трупат и т.нар. нерегламентирани сметища. Но кметовете нямат правомощия да санкционират извършителите, а още по-трудно се намират свидетели, които да потвърдят кой точно изхвърля отпадъците.

„Въртим се в омагьосан кръг, от който скоро няма как да излезем, ако не се увеличат нашите правомощия, а също така трябва да има по-работеща система за санкциониране на нарушители. Най-болно ми е от това, че хората се отчуждиха, по-рано имаше повече социални контакти. Спомням си, че навремето е било много срамно да не си платиш данъка, в момента това се приема като геройство.“ – разказа кметът на Хаджиево – Андон Андонов.