Пазарджишки автор успял да пробие в класациите по най-добри продажби на „Амазон“. На 4-ти ноември тази година, Илиян Кузманов и книгата му „Ако срещнеш Буда, убий го!“ заеха 15-то място в търговската мека на международната литература. Пазарният успех на Илиян е подплътен с търговската му родова памет, наследник на богати и предприемчиви родове занимаващи се с търговия още по времето на Османската империя, няма как да накараме кръвта да стане на вода. Илиян по майчина и бащина линия е от Калугерово, Пазарджишко, като и двата му рода се славят с търговия и предприемчивост.

Но Илиян първо е доказал своят бизнес нюх не в България, а навън. Успял да се осъществи сам, без никаква помощ и протекции започвайки от Канада, а след това в Англия, без начален капитал, без първоначален тласък той създава няколко милионни бизнеса. Както и първият международно признат наш социален бизнес.

Над 600 международни медии пишат за различния български писател, който е и активист, който е и Борец за Свобода (така го наричат London Defender). Сред медиите са US, CBS, Fox, NBC. А Washington Mail и New York Today правят огромни репортажи за него, не само като писател но и като активист с каузи.

Илиян е и сред финалистите в литературния конкурс – Readers Favorite, с награден фонд 100 000 $, в който също така 10-те книги – победители получават договори за филмиране с едно от най-големите Холивудски студия. А други 20 получават договори с едни от най-влиятелните книжни агенти.

Още преди да попадне в американския конкурс, Илиян получи няколко изключително високи ревюта от критиците на конкурса.

Ето какво казва един успешен писател от Ню Йорк за Илиян, Стивън Джозеф, адвокат и автор на няколко бестселъра. „Когато аз започнах да се занимавам със Зен Будизъм в Village Zendo в New York четях книги за просветлението, но никога не са ми харесваха тези книги. Но това ме накара да осъзная, че ако искаш просветление, ти трябва да спреш да го търсиш. Това е причината, поради която обожавам тази книга толкова много. Тя е точно да спрем да се притесняваме какво означава Правилно за Нас. Също така се насладих на кратката Драхма накрая. Много добре направено!“

Не по-малък успех Илиян жъне и при многобройните си срещи с международната публика, представяйки я на Балканско книжно рок турне в съседните ни страни, като почти 2000 книги попадат в ръцете на млада публика, решила да се позабавлява с книжния концерт.