Снимки: Руслан Йорданов,Bgtourism.bg

Районът в Истанбул, който бе затворен за обществеността повече от 200 години и се простира на дължина от 1,2 км по брега на квартал „Каракьой“ с изглед към Босфора, отвори врати и започна да посреща туристи с амбицията да се превърне в едно от най-луксозните пристанища в света. Четири години отнеха на строителите да превърнат това място не само в красив и модерен крайбрежен център, но и във важна арт и шопинг дестинация, съобщи Bgtourism.bg.

Турция е инвестирала близо 2 милиарда долара в този мегапроект и има амбицията на пристанището, което и от световна класа, да посреща ежегодно над 1.5 милиона круизни пътници. Галатапорт Истанбул е превърнат в истински квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията. Стотиците магнолии, маслиновите дръвчета, удобствата за отдих на открито и интересните архитектурни решения бързо дават заявка това място да стане любимо за разходки край Босфора.

Богатите му исторически и културни институции, които се намират в близост, ще бъдат посещавани от туристи, които преминават през пристанището. Недалеч от Галатапорт се намира кулата Галата, Долмабахче, стадионът на футболния тим на Бешикташ, търговското сърце на Истанбул – спирка Еминьоню, където е Египетският пазар. Близо до Галатапорт е адресът за най-вкусната баклава в космополитния град – Karakoy Gulluoglu, която омагьосва всеки турист със сиропираните шедьоври  на Надир Гюлоглу. Очаква се новото бижу на Истанбул Галатапорт да даде сериозен тласък на туристическата индустрия и да привлича годишно 25 милиона туристи, като 1,5 милиона по вода.

Галатапорт е в състояние да побере 3 кораба и 15 000 пътници на ден, а магазините в района да осигурят работа на над 5 000 души.