Грубото довършване е най-важният етап от ремонтните работи. Издръжливостта и покритието зависят от здравината и надеждността на грубото покритие. А в помещения с висока влажност се прилагат специални изисквания. Тук на помощ идва така нареченият аквапанел. Пози продукт се появи на пазара отдавна, но и досега повечето хора продължават да го бъркат с влагоустойчивият гипсокартон.

Какви са характеристиките на аквапанела?

Аквапанелите са съставени от портланд цимент и порест минерален пълнител. От двете страни плочите са подсилени със стъклена мрежа. Краищата са допълнително подсилени с фибростъкло, което предпазва ръбовете от удари. Тази структура на материала има определени предимства.

Устойчивост на влага

Компонентите на аквапанелите не се страхуват от висока влажност, така че могат да се използват в мокри помещения: бани, сауни, вани, душове и басейни.

Биологична стабилност

Материалът не допринася за разпространението на мухъл, тъй като портландциментът и минералният пълнител не са благоприятна среда за размножаване на гъбични микроорганизми.

Пожароустойчивост

Панелите принадлежат към класа на негорими (NG), което им позволява да се използват в помещения с повишени изисквания за пожарна безопасност без допълнителна повърхностна и химическа противопожарна защита.

Противопожарната защита на някои материали, като например дърво, включва прилагането на специални огнеупорни химически съединения (забавители на огъня). При водните панели такава допълнителна обработка не е необходима.

Гъвкавост

Всеки аквапанел се състои мрежа от фибростъкло, която покрива равнините на панелите, позволява на материала да се огъва в различни посоки, като същевременно запазва здравината му. Огъването може да има радиус от един метър. Тези свойства на аквапанела се използват при довършителните работи за създаване на необичайни форми в интериора.

Водните панели също така ви позволяват да създавате безшевни монолитни покрития.

При огъване на повърхността на аквапанел могат да се появят малки пукнатини. Това не е дефект или повреда: здравината им се запазва. И пукнатините се затварят на етапа на довършителни работи.

Устойчивост на температурни крайности

Аквапанелът не се влошава и поддържа стабилност на геометрията при температурни крайности до 70 градуса. Това свойство е полезно при декориране на сауни, бани и други мокри помещения.

Аквапанелът е съвместим с всеки метод на довършителни работи – затова е подходящ за всичко. Добре се съчетава с боядисване, мазилка, шпакловка, облицовка и т. н. В същото време панелите не се рушат и не дават дефекти, които могат да повредят довършителното покритие.

Лесно използване

Монтажът на панелите се извършва по „сух“ метод на монтаж, което значително опростява тази процедура за непрофесионалисти.

Панелите се произвеждат с ширина 900 и 1200 мм и дължина 1200 – 3000 мм, дебелината на листовете варира в зависимост от задачите: 12,5 мм се използват за облицовка на стени, 8 мм – за таван, 6 мм – за създаване на покрития за плочки.

Методи за монтаж

Аквапанелите се монтират върху летва от дървени или метални профили. Този метод за монтиране на грубо покритие има редица предимства.

Комуникациите (водопроводи, ел. окабеляване и др.) могат да бъдат скрити. Покритието ще предпази тези важни елементи от повреда.

Лагерът ви позволява да изолирате и осигурите звукоизолация на външни или вътрешни стени. За това между стелажите се полага топлоизолационен материал (минерална вата, полистирол и др.).

Монтажът върху решетка ви позволява да изравните основата, например с негова помощ можете да скриете дефекти в тухлена зидария.

Сфери на приложение на аквапанели

Приложенията не се ограничават до мокри зони. Аквапанелите са подходящи за оборудване на дневни помещения, а също и в офис сгради, учебни заведения, зали, коридори и др.

Създаване на прегради вътре в стаите с помощта на аквапанел

Можете да направите прегради, които ви позволяват да разделите голяма стая на няколко малки. В същото време може да се постави звукоизолация между листовете, така че членовете на семейството да не пречат един на друг.

Декоративни елементи

С помощта на водни панели можете да украсите повърхността на подиуми, рамки за печки и камини, ниши и рафтове.

Рамки за камини

Огнеупорните свойства на материала могат да се използват за създаване на рамки за камини.

Монтаж на водни панели

Възможно е да има различни нюанси при монтажа, в зависимост от областта на приложение.