В различните райони на България, Мръсните дни (периодът от Коледа до Богоявление) са наричани Некръстени или Глухи дни (Западна България), Поганото, Погани дни и Караконджулови дни (Тракия) и др., тъй като са свързани с нечистия, следродилен период на Света Богородица. В цялата българска етническа територия, този отрязък от време се смята за особено опасен и вредоносен.

В същност това вярване идва от езическите времена и християнството го приема, защото дълго време не може да изкорени старите практики за предпазване от зли сили. Никъде в православието няма кукерски игри, но въпреки това те се правят и до днес. Странната смесица от поверия и ритуали може да бъде открита от първия до последния ден на годината.

Мръсните дни продължават до кръщаването на Младенеца или до ритуалното кръщаване на водата на Йордановден (6 януари), когато настъпва новият годишен календарен цикъл. През нечистите дни се осъществява преходът от старата към новата астрономична година, от смъртта до раждането на новото слънчево божество или на младия християнски Бог. Но преди да случи това, на Земята между хората идват зли демонични същества, които носят болести и покруса. Най-разпространена е представата за появата на караконджули. Но заедно с него бродят още вампири, върколаци, таласъми и самодиви.

За да се предпазят от тях, хората носят в дрехите си скилидка чесън, по вратите и прозорците на къщите си поставят клонки от черен глог, а по портите рисуват кръстове от катран. Защото според народното вярване демоните се страхуват от миризмата на чесъна и катрана, и се боят от бодлите на глога. Вярва се, че черният цвят има предпазваща сила. Злите сили се плашат и от светлината, огъня, молитвата, иконата и светената вода. През тези дни никой човек не замръква по улиците, вратите се залостват здраво, свещите се оставят да горят през цялата нощ.

Ето защо именно през Мръсните днитръгват дружините на маскираните ергени и на мъжете, наричани сурвакарибабугериджамали, русалии.

Русалиите (мъже до 40-годишна възраст) имат основна задача да лекуват тежко заболелите. Около болния русалиите се нареждат в кръг и изпълняват специален танц, в който основно действащо лице е балтаджията – водачът на русалийската дружина. Ако две русалийски чети се срещнат, между тях започва люта битка. За тези битки свидетелстват множество местности из България, носещи названието Русалийски гробища (Р. Попов).

А обичаят Сурваки на Нова година (1 януари), също изпълняван от момчета, се състои в удрянето на близки със сурвакница – сурова, изпълнена с жизнени сокове дрянова пръчка, украсена с цветни вълнени конци, пуканки и пара за здраве. Тук червеният цвят в украсата действа апотропейно. (Обредът на сурвакането всъщност заменя отпадналите от обичайната практика обхождания на коледарите.)

Кукерите във Варвара

В първия ден на Новата година в Пазарджишко празнуват втори Бъдник или втора кадена вечер. На този ден се гадае каква ще е цялата година. След прогонването на злите сили с тамян семейството се събира около трапезата в очакване на коледари, съобщи БНР.

В три пазарджишки села – Варвара, Ветрен дол и Симеоновец, се спазва традицията в първия ден на януари кукери да гонят злите сили.

Дервишите, както ги наричат местните хора, тръгват на обиколка по домовете още от полунощ. Накрая всички се събират в центъра на селото и играят заедно зрелищното дервишко хоро. Там се изпълнява и обичаят „заораване“ с наричане за здраве и берекет през годината.

Кукери от цялата Пазарджишка област се събраха в село Варвара, за да прогонят злото и да отворят път на новото начало.  Празникът продължава през целия ден. По традиция в кукерските игри се включват и гостите на Варвара, които са отседнали в хотелите и къщите за гости. За най-малките кукери кметството бе осигурило  и награди, каза секретарят на местното читалище Иванка Трендафилова:

Почти всички жители на селото са тука, защото това е един от най – големите и тачен празник в нашето село. Кукерите само от групите са над 100 човека. Тъй като сме курортно селище, разбрах, че ще се включат и гости на хотелите. Лично ми се обадиха от няколко места, които искат да представят техните деца в нашия дервишки празник. Целта на кукерските игри в нашето село е да прогони злото от миналата година и да настъпи Новата година с повече позитивни емоции, да има повече благодат, повече щастливи моменти. Да има здраве и берекет и да настъпи една мирна и честита година.

Какво не се прави в Мръсните дни?

Стара брациговска приказка дава отговор на този въпрос. „Някога, много отдавна в една къща живяло младо семейство. Те не щяли да живеят със свекър и свекърва и заради това сами си вдигнали дом. В Мръсните дни ги поканили на честито (гости). Дълго се чудили дали да идат у кумовете си, па си рекли, че дълго ще се бавят и заради това решили да не взимат щерка си Магдалина. Заради това я приспали и завили с много черги, та ако дойде караконджул да не може да я види. Сетне тръгнали, ама не щеш ли, точно тогава един караконджул дошъл в дома им. Потропал на вратата и като не чул някой да идва да отвори се вмъкнал през комина. Слязъл през огнището и взел да тършува. Така видял в леглото Магдалина. Измъкнал я изпод чергите и я заклал. След това я изкормил и извадил червата ѝ. Навил ги около кацата с вино, от която бащата източил вино за кумовете, а с месото ѝ се угостил. След това се свил в един тъмен ъгъл в мазата и заспал. Кога се върнали младите взели да дирят детето, викали го, викали го, но то не се обаждало. Наместо момичето се обадил караконждолът: „Магдалинините черва около кацата, а момето ви го изядох да не ходите друг път по честито самички“. След това се престорил на дим и излязъл през комина.“

И сега се вярва, че има злонамерени хора, които правят злини

Но в миналото се вземали и мерки за отстраняването им. Така например в книгата на Димитър Маринов „Българско обичайно право“ се сочи, че има случаи на изгаряне на вещици и бродници. Вещиците правели магии да развалят семейства, а бродниците да отнемат плодородието в нивите и млякото в добитъка. Има описан и случай, в който мъж вампирясал след смъртта си, а за да го прокудят съселяните му го изровили от гроба, отрязали главата му и наковали гвоздеи по цялото му тяло, но тъй като случаите на „явяване“ на умрелия не престанали се принудили втори път да го ексхумират и да го залеят с катран, а след това да го подпалят.