Наличието на варианта на COVID-19 Омикрон е потвърдено в България, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести. „До момента са потвърдени 12 случая – 9 мъже и 3 жени. Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма, за щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция”, каза той, цитиран от Нова телевизия.

„Много трудно намерихме контакти с тези хора, защото заради празниците са си изключили телефоните“, допълни доц. Кунчев. Колегите от СРЗИ са положили усилия днес и са се свързали с тях: данни за пътуване в чужбина има само един от тях, който преди два дни се е върнал от Великобритания. Другите заразени не са излизали от страната.

Общо 275 проби са направени в последното секвениране, събрани са от 41 лечебни заведения, от 21 области в страната. Тези проби с Омиклон съставляват 4.4% от всички положителни. Останалите 95.6% са по познатия вариант Делта.

„Една от характеристиките на Омикрон е бързото заразяване, второто – надяваме се да се потвърди и в България – по-лекото протичане, така че може да очакваме засягане на по-голям брой хора4, каза още доц. Кунчев.

В следващите дни ще бъдат обсъдени санитарните мерки в страната. Ще се направи и още един преглед на мерките, за да може да сме в синхрон с останалите колеги от ЕС, допълни главният инспектор.

Двете неща, които са най-важни, са вече изпълнени: за групата с най-високорисковото развитие на усложнения – хората над 65 години, има решение на МС за мотивирането им при ваксинация; и другото – съкратихме интервала за бустерната доза. Не че може да се правят генерални изводи за тези нови 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза, затова продължаваме да считаме, че пълната имунизация плюс бустер доза осигуряват най-доброто ниво на защита, без, разбира се, да е 100 процентова.

Показателно е, че нито един от тях няма необходимост от хоспитализация, което значи, че клиничното протичане е по-леко, но можем да очакваме както във Великобритания, например, удвояване на случаите да става на всеки 2-3 дни, което значи, че ще засегне много хора. Здравната система ще бъде пак ангажирана много, но може да се стигне до ситуация, в която предприятия с непрекъсваем режим на работа ще имат 10-15-20% заболели работници в болници, и това да затрудни работата на предприятията, предупреди още доц. Кунчев.