Националният оперативен план за справяне с COVID-19 бе представен днес, на пресконференция в Министерския съвет. Министър-председателят Кирил Петков откри събитието чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстваха министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. От този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната стане критично ограничен.

Мерките ще се вземат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на пациенти с коронавирусна инфекция. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие, преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение. – поясни  Кирил Петков.

Най-важното е това, че страната е разделена на шест клъстера, нашата област попада в рамките на зоната обхващаща Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Всяка една от тези области ще има готовност да поеме болни от съседните, като ще има пълна координация в кои здравни заведения колко свободни легла за заразени с коронавирус има. Така ще си помагат взаимно.

Ето как ще се определят мерките.

При 50% заети легла в съответната зона – мерките ще са слаби, при 60% заети места в болниците – ще има мерки, но ще работят бизнеси и училища, при 70% от запълнените легла ще започнат първите по-меки мерки, децата от  1-4 кл. ще ходят на училище, а бизнесъ т ще работи, при заети 80% легла, ще се направи симетрично затваряне на бизнесите, остават да работят само аптеки и хранителни магазини, училищата затварят.

Заедно с това Кирил Петков обяви и 10 мерки за подкрепа. Той подчерта, че мерките за подкрепа до момента не са били своевременни. Новият модел цели да няма загуба на човешки животи.

Мярка 1. Познатата до момента помощ за бизнеса 60х40

Мярка 2. Патронажна грижа +

Мярка 3. Запази ме +

Мярка 5. Програма Възстановяване

Мярка 6. Финансова помощ прец Българската банка за развитие

Мярка 7. Ще подпомага Туризма

Мярка 8. Ще подпомага Ресторантьорите

Мярка 9. Насърчителни схеми в сферата на туризма и туроператорите.

Мярка 10. Етап 4 за напълно затворени микро и макропредприятия, който предвижда 20% безвъзмездна финансова помощ до 100 000 лв.