Г-н Попов, вече станаха известни параметрите на общата национална рамка в частта за българските общини. Какъв е Вашият прочит – какви средства са планирани за община Пазарджик?

Като цяло виждаме нарастване в бюджетните ни взаимоотношения с централния бюджет, тук отварям една скоба, ако разбира се, този бюджет бъде приет в същата форма, са предвидени около 82 милиона лева – взаимоотношения с централния бюджет, като делегираните от държавата дейности ще бъдат в размер на 71 639 000 лв, общата изравнителна субсидия се увеличава с около 600 хиляди лева и става 7 700 000 лв. Зимното поддържане остава в почти същите параметри – 259 000 лв и капиталовите разходи се увеличават с около 500 хиляди лева, като от 1 898 000 лв стават 2 472 000 лв, което можем да оценим със знака плюс, един мъничък плюс, но все пак плюс! Другото голямо наше притеснение като община е свързано не с големите, а с огромните разходи на енергоносителите, които има опасност тази година да бъдат за българските общини нещото, което ще взриви техните бюджети.

Бихте ли бил по-конкретен, какъв е размерът на увеличението на сметката за електроенергията?

Справката, която е пред мен, показва, че през декември 2020 г. Община Пазарджик е платила 219 829 лева ток. А за декември 2021 г. платихме 692 780. Скокът е от 220 хиляди лева на 700 хиляди лева. Увеличението е от близо 500 хиляди лева, което е, меко казано, нонсенс. Ако това се запази на годишна база, означава, че Община Пазарджик, която за 2021 г. е платила около 2 милиона лева за електроенергия, за 2022 г. ще трябва да плати около 8 милиона лева. Ние тези 6 милиона лева откъде да ги вземем?! Да увеличим местните данъци и такси с 200%?! Не виждам коя община това ще го направи. А и какво сме виновни общините, че държавата в лицето на регулаторите и всички отговорни институции, в това число на различните министерски съвети и министрите на енергетиката, са допуснали такова драстично увеличение на електроенергията. Отварям една скоба – в момента сме без почти никаква подкрепа! Защото тази подкрепа от 110 лв или 90 лв без ДДС за мегаватчас не стига. Ако приемем, че реално увеличението е 300%, това ще ни покрие 30%. Останалите 270% увеличение остават. А и тези мерки с компенсаторни механизми са до време. На 1-ви април мораториумът пада, а това означава, че всички ние, включително и битовите потребители, ще плащаме три пъти повече. Моето притеснение е от липсата на ясна философия и програма, така че да предвидим и преценим как да се справяме със ситуацията. Това са базисни неща, за да могат да функционират публичните системи.

Още есента казах, че малките общини ще имат проблем с плащането на тока, така и стана. Не искам да съм лош пророк, но ако това състояние продължи по същия начин, без държавата да помисли за някакво базисно ценообразуване по отношение на всички общини, аз се опасявам, че не само малките, но и големите общини ще имат проблем с плащането на сметките за електроенергия и газ. А малките не само ще имат режим на тока, ами няма да имат ток, защото няма да имат пари на база на възможностите за местни приходи. Тук не говорим за политически пристрастия, а за прагматични решения.

Искам да ви уверя, че община Пазарджик ще направи всичко възможно, за да не подлага своите граждани на тъмнина. Читалищата не могат да оцелеят без помощ, детските градини не могат да оцелеят без помощ, училищата  – също.

 Увеличението на електроенергията ли е основното предизвикателство, пред което са изправени общините през тази година?

Да, но за съжаление не е само това. През 2022 година сме изправени пред още нови две предизвикателства – увеличението на минималната работна заплата, както и повишаването на горивата, което вече е факт, за съжаление. Всички фирми, които са доставчици на Общината, ще поискат актуализация на техните взаимоотношения на база на инфлационния индекс и ние няма как да им откажем. Тази година ще се наложи да даваме повече пари за това. Затова за мен най-голямото предизвикателство остава енергийният разход – ток и газ.

Какви мерки ще предприемате, за да избегнете изключване на уличното осветление?

Единственият начин да лимитираме потреблението на ток е да направим следното: в града половината улично осветление е вече LED осветление, затова още следващата седмица пускаме обществената поръчка за останалата част – на базата на ЕСКО договора, който беше гласуван на декемврийското заседание на Общинския съвет. Ще потърсим партньор, който да смени за негова сметка с енергоефективни всички останали лампи – те са около 3500 на брой. Инвестицията е близо 1,5 милиона лева. От икономиите на ток за следващите 5 години ние ще му възстановим този разход. Като ефектът, по изчисления от миналата година е 300 хиляди лева икономии, а при тези цени на тока могат да стигнат и до 500 хиляди лева. От следващия месец започваме интензивно да възлагаме и обследване за населените места, като ще обявим същата процедура за всички населени места. До края на годината трябва да сме сменили всички улични лампи с енергоспестяващи  и да снижим с 50% разхода за улично осветление.

Днес обсъждахме с г-н Кожухаров, г-н Петров, г-н Гайдаров и ръководителите на всички общински мероприятия ситуацията и решихме да направим обследване и на всички лампи в детските градини и училищата и да ги подменим с енергоспестяващи. Защото големият разход в детските градини е от осветление и от кухните, където се приготвя храната. А другият голям проблем ще дойде в социалните услуги. Там разходите също са се увеличили три пъти. Това са държавно делегирани дейности и парите ще им стигнат до средата на годината при сегашното финансиране. И това е за всички общини. Всичко това го казвам с изключителна загриженост и притеснение. Това е дневният ред на обществото – икономическата, енергийната и ковид кризата. Ако още малко останем пасивни по овладяването на първите две, може да има доста катастрофални последици. Затова моят апел е много отговорно всички, от които това зависи, да започнат да дават решения. Трябва да имаме предвидимост.

Питайте и бизнеса, питайте и общините – никой не казва средната за годината цена на тока, за да може всеки да си направи сметката откъде ще икономисва. Ако това не го видим и след месец, аз се опасявам, че проблемът на българските общини ще стане критичен. В момента 60-70 общини спират уличното осветление, но броят им се увеличава ежедневно. Ако не се вземат мерки до два месеца ще останат да светят само най-големите общини и то с много условности, защото няма предвидени средства. Ние сме в парадоксалната ситуация три месеца да работим с бюджета за миналата година и получаваме субсидия на база на миналогодишните разчети, но оттогава досега разходите са скочили в пъти – доставката на храни и хранителни продукти, на хляб. А ние разполагаме с един бюджет, който е три пъти по-малък от реалностите.

Къде, според Вас, е решението на тези проблеми и как може да се излезе от тази криза?

Трябва да е ясно, че дори и да има спад в цената на електроенергията, тя пак няма да е на нивата от преди увеличението. Затова всички ние трябва да се адаптираме към новите реалности, свързани с цените на енергоносителите. И да сме много по-енергийно ефективни. Затова се връщам на темата за енергоефективността на сградите. При 2000 ремонтирани сгради в страната се видя с колко много падна консумацията на електроенергия. Ако направим енергийната ефективност на всички сгради и имаме стратегия по колко сгради ще се правят годишно, ще имаме в пъти по-малко общ разход на държавата. А по тази програма нищо не се казва вече цяла година. И Плана за възстановяване и устойчивост продължаваме да го чакаме. Четири правителства се смениха. Идеята беше да се влеят в икономиката бързоликвидни пари от Европа. Ние от тази година сме в следващия планов период – 2021-2027 – кога общините  ще пишем проекти?! Кога ще ги изпълняваме?!