Ваня СТЕФАНОВА
Първи март свързваме не само с Баба Марта. На тази дата отбелязваме и Деня на самодееца.
Това е празник, обединяващ хора с различни професии, социален статус, възраст и пол, но всички, водени от любовта към традиционното и съвременното изкуство. Това е празник за хората, които не жалят сили и време, за да работят за запазването на българските традиции и култура.
Само един самодеец може да постоянства в репетиции в студени зали след тежък работен ден, при грижите, които всеки човек има. И този труд да е посветен на едно чувство – чувството на удовлетворение, че други хора – познати и непознати, ще изпитат нещо хубаво, когато гледат продукта от труда. Не е възможно човек с такава душа да е злопаметен и студен. За самодейността се иска сърце!
Честването на деня на българското любителско творчество е доказателство за стремежа на българина да запази просветителския дух през вековете и да го предаде на поколенията.
Поздравления за нашите самодейци, за това, че не угасва техният ентусиазъм, че е неизчерпаема енергията, с която правят по-красив и ведър делника на хората от общината – с песен, музика и слово. Всички вие заслужавате уважение и възхищение за своя труд – безкористен и всеотдаен.
Човекът – самодеец е талантлив и щедър човек.
Още в ранна възраст е погален от бога, надарен с хубав глас, верен слух, чувство за ритъм и сценично присъствие. Той е със сърце на длан, готов да дарява радост и удоволствие на другите, отделяйки от свободното си време, лишавайки се от семейния уют, укоряван от близките и поощряван пак от тях. Човекът-самодеец обича хората и живее за тяхното одобрение, за техните аплодисменти.
Затова има един ден в годината, който е наречен на негово име – 1 март – Ден на самодееца.
Бъдете здрави, весели, все така трудолюбиви и ентусиазирани! Дерзайте!