„Аз съм Андрешко“

Съдебно дело №666/12.04.2022 г.

Учениците от XI „а“ клас на ПМГ „Константин Величков“ с учител по български език и литература Мариела Гавазова представиха в пленарната зала на Община Пазарджик интерактивен урок по литература под формата на съдебен процес срещу Андрешко от едноименния разказ на Елин Пелин. Адвокати и свидетели бяха персонажи от други литературни творби – Дяволът и юношата от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, Бай Ганьо от книгата на Алеко, обикновеният човек от „История“ на Вапцаров, директорът на театъра от „Балкански синдром“ на Стратиев, въстаници от „Септември“ на Гео Милев, Лазар Глаушев от „Железният светилник“ на Талев, амнистираният престъпник от „Разни хора, разни идеали“ и други.

Съдията изслуша пледоариите на адвокатите и показанията на свидетелите и в съдебно решение постанови вината на Анрешко за „неизпълнени облигационни задължения“, но след това проговори не юристът, а човекът и учениците отхвърлиха всички обвинения срещу Андрешко, давайки висока морална оценка на неговото решение да остави съдия-изпълнителя, отиващ в селото, за да изземе житото на съселянин на Анрешко, в блатото. Учениците противопоставиха гласа на закона и този на съвестта, морала, съпричастността, като оставиха последният да надделее.

На урока присъстваха г-жа Дулчева – началник на РУО, гр. Пазарджик, г-жа Цанева – началник на отдел ОМДК при РУО, гр. Пазарджик, г-жа Спасова – директор на ПМГ „К. Величков“, както и учители от пазарджишки гимназии.