Хосе Амеида – „Разкаяният Юда“ 1880 г.

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Пасхалната вечеря – последната преди разпятието, започва с ритуален жест – Христос измива краката на апостолите с думите Не дойдох да ми служат, а да послужаСпоред евангелския разказ по време на вечерята Исус раздал на учениците си хляб и вино – неговото тяло и кръв, като така установил тайнството причастие: „И когато ядяха, Исус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове“ (Евангелие от Матей, 26:28).

По време на Тайната вечеря Исус казал на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък смъртната му присъда е произнесена. Тя е потвърдена от прокуратора на римската провинция Юдея Пилат Понтийски, който от страх да не предизвика бунт не смее да я отмени, но публично си измива ръцете като знак, че не е виновен за решението на Синедриона да осъди на смърт невинен. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се маслосвет, при който всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

На Велики четвъртък се боядисват Великденските яйца, в случай, че не успеете днес, можете да направите това на Велика събота.