За тридесет и шести път днес Пазарджик отбеляза Деня на равноапостолите св.св. Константин и Елена като свой празник, по традиция денят на ранобудните започна с Тържествената литургия отслужена в чиксалънския храм посветен на императора и неговата майка.

Преди камбанарията и храмът да извисят снага над някогашните кирпичени къщи, на това място е била църквата „Св.Костадин”, построена през 1848 година с издаване на специален ферман от Цариградското турско правителство, гласят църковните документи от онова време.

Ферманът е издействан от богатия и влиятелен търговец хаджи Раде/Куркударов/. Неговият баща хаджи Илия Стаматович заплатил десетина лири за издаване на позволително за строеж на църквата. Постройката била дървена и пръв свещеник в нея е бил поп Георги, син на Кольо. На 8 ноември 1847 година в двора на старата църква е открито второто в града ни училище.

На 20 септември 1866 година църквата изгаря. Патриотично настроени българи от квартала започват да събират помощи за построяване на нова църква от камък и тухли. Завършена е през 1873 година от брациговските строители с главен майстор уста Димитър, на когото са броени 6 233 гроша за работата. Новата църква представлява трикорабна базилика. Корабите са отделени с по седем масивни колони, свързани с арки.

След края на литургията традиционното шествие бе поведено от духов оркестър за да достгине от Чиксалън до центъра на Пазарджик, където в момента течеше концерт на Симфоничния оркестър. Вероятно повечето от хората са виждали как изглежда шествието отстрани и в началото. Сега ще ви покажем неговия „гръб“. Полицията охранява през целия ден, а също така и докато премина колоната с хората от храма.

Много пешеходци се присъединиха към шествието докато вървеше към центъра.

Четирима депутати уважиха поканата на Тодор Попов – Стефан Мирев и Екатерина Захариева от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от Коалиция за България и Петър Куленски от Продължаваме промяната. Областният управител Андрей Гечев за първи път извървя тържествения път от храма до пл. „Константин Величков“.

Под звуците на химна на Пазарджик кметът Тодор Попов издигна знамето на града.

Там бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие от знеполския епископ Арсений, викарий на пловдивския митрополит.

След като пожела на присъстващите търпение, благост и любов помежду ни, Арсений поздрави за Возкресение Христово. „Нашата молитва за Пазарджик е Бог да запази този град от злини, богоспасяемият Пазарджик.“

След това дойде ред на кмета Тодор Попов да поздрави своите съграждани с празника.

Минути по-късно официалните лица напуснаха трибуната, а на тяхно място се появиха всички деца родени първи на 21 май. По традиция всяко от тях получава подарък за рождения си ден, като най-голямото дете днес бе на 18 години. През миналата година не се е родило бебе в празничния ден, а тази година се очаква появата на най-новия жител на града ни. Ще узнаем името му по-късно. Вижте кои бяха децата на трибуната. Видео – ТУК
Програмата продължи с концерт на разградски танцов ансамбъл.