Съществува специален ден за почти всички от нас. Но на 1 юни отбелязваме един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година.

Първото официално международно честване на Денят на детето е през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. 

Международният ден на детето си има и флаг

На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага – това е символ на нашият общ дом.

Пл. „България“ се препълни от щастливи деца, дошли тук за да отпразнуват своя празник. Малчуганите от 6 детски градини в Пещера и Радилово показаха на по- големите момичета и момчета как се пее и танцува. „Денят на детето е напомняне на всеки от нас колко е важно да насърчаваме и да се грижим за благосъстоянието на децата. Децата са малките частици на голямото щастие, чудо, което изпълва живота на всеки възрастен с истинска радост и топлина. Нека всеки нов ден да бъде мил и интересен, пълен с безброй вълшебства. „, каза кметът Йордан Младенов.

За програмата се погрижиха художествените ръководители от ЦПЛР ОДК- Пещера, учителите и директорите на детските градини и училищата. В ранния следобед на градския стадион ще се проведат футболни срещи между отборите на школата в Пещера. С годишна изложба на учениците от „П.Р. Славейков“  ще приключат акцентите от празничната програма на 1 юни.